07 Ocak 2013

Kentsel dönüşüm ve bakanlık kredisi



Kentsel dönüşüm nedir? Kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır. Kentsel dönüşüm kısaca bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi anlamına geliyor.
 
Türkiye’de kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen asıl adıyla “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi” hakkındaki yasa geçtiğimiz mayıs ayında yürürlüğe girdi. Bu yasa kapsamında binaların deprem risk durumları değerlendirilmeye başlandı. Bakanlıktan yetkili firmalar tarafından yapılan teknik değerlendirmelerde riskli bulunan binaların güçlendirilmesi ya da yeniden inşa edilmesi zorunluluk olmaktadır. Çünkü bakanlık riskli olduğu tespit edilen bir binada yaşanılmasını doğal olarak uygun bulmamaktadır. Amaç sağlıklı ve yaşanabilir yaşam alanları yaratmak olduğu için binanın yaşanılabilir bir hale dönüştürülmesi zorunludur. Bu süreçte binanın yıkılması ve yeniden inşası için gerekli olan bedeli ödemek için bakanlık bina sakinlerine faizsiz kredi yardımı yapmaktadır. Bu desteği alabilmek için risk raporunu hazırlayan firmanın mutlaka bakanlıktan onaylı olması gerekmektedir.
 
Bakanlık kredisi ödeme planı; 100 m2’ye kadar olan dairler için 2 yıl ödemesiz 120 ay, 100-150m2 olan daireler için 2 yıl ödemesiz 84 ay, 150m2’den büyük olan daireler içn de yine 2 yıl ödemesiz 60 ay olmaktadır. Dükkanlar için de bu ödeme planı yine 2 yıl ödemesiz 36 ve 48 ay olarak değişebilmektedir. Bakanlığın ayrıca ihtiyaç sahibi vatandaşlar için kira hibesi de bulunmaktadır.
Konu ile ilgili detaylı açıklamalar için:

1 yorum:

FFatiHH dedi ki...

iyi şeyler bunlar da.... Hız verilse.. ve de ip yumağı gibi olmasa şehirler yine..