06 Kasım 2012
04 Kasım 2012
Her Sene Olduğu Gibi Bu Sene de Zeytinimizi Kendimiz Yaptık.
Annemin kışlık hazırlıklarından sıra gelmediği için bu sene zeytini Ankara'da yapmak nasip oldu.
İzmir'den gelen zeytinler burada kuruldu.
Yapımını anlatmadan önce zeytinle ilgili kısa birkaç hususa değinmek isterim.
Evliya Çelebi'nin Ege topraklarına dair meşhur bir sözü vardır. (Seyahatname-Aydın İli) “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar.” diye bahseder.
Bende şanslıydım ki işte o verimli toprakları uzun uzun gezme fırsatı buldum bu yıl.
Zeytin ve İncir Kuran-ı Kerim'de adı geçen kutsal ağaçlardan,meyveleri değerli ve şifalı...
Sonbaharda yeşil zeytin yapımı başlar.Cinsine göre ayrılan yeşil zeytin Kırma ya da Çizme şeklinde ayrılır.Kırma zeytin "Çekiçte-Çekişte" Kıbrısta "Çakıstes- Çakıstra" şekliyle adlandırılır.
Her yeşil zeytinden kırma olmaz yani...
zaman:
01:50
Etiketler:
ege bölgesi,
evde zeytin,
gıda,
incir,
İZMİR...,
Kuran-ı Kerim,
kutsal ağaç,
siyah zeytin,
tarif,
yeşil zeytin,
zeytin,
zeytin kurma,
zeytin mevsimi,
zeytin nasıl yapılır?,
zeytin yapımı
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)