03 Nisan 2011

İÇİNDE UN,YAĞ VE ŞEKER OLMAYAN TATLI; MEVLEVİ TATLISI ...

Çanakkale / Gelibolu’dan gelen bu tatlıdan ilk defa haberim oluyor.Tatlının isminden de anlışalacağı üzere, Mevlana’nın kurduğu Mevlevilik Felsefesini yaymak ve yaşatmak için o dönemde bir çok Mevlevihane yapılmış. Bunlardan en büyüğü olan Gelibolu Mevlihanesinin iki mutfağı bulunurmuş.”Birinde aş pişer mide doyar,beyin güçlenirmiş.Diğerinde insan pişer ,beyin doyar,yürek güçlenirmiş”.İşte bu tatlı o dönemde şifa amaçlı yapılıp dağıtılırmış.

Peki unsuz,yağsız ve şekersiz yapılan bu tatlının içinde ne var ? Nasıl yapılıyor? derseniz yüzde yüz doğal meyveler (Hurma,üzüm,ceviz,badem,kayısı,incir,fındık,haşhaş,susam) ve baharat karışımlarıyla yapılıyor içindeki vitamin –minerallerle her yaş grubundaki insana hitap ediyor…


100 gr’ı 218 kalori.

mevlevi tatlısı

5 yorum:

  1. İyi pazarlar, dağarcığımıza yine bir şeyler eklediniz.

    YanıtlaSil
  2. Bende ilk defa duydum valla,tadı nasıl acaba? Ama eşim içindekilerin hepsini çok sever tam kocişkomluk bir tatlı.

    YanıtlaSil
  3. Ismini duymustum ama ozelliklerini bilmiyordum ;) tesekkurler.

    YanıtlaSil
  4. başlığı görünce koşa koşa geldim.beeeeeee nerden bulcam ben bu tatlıyı:)tarif verdin sandım yaaaaa:))

    YanıtlaSil
  5. Önce sor Serpilcim tatlı yapma yeteneği var mı bende?? :)) yemek yapma konusunda yeteneksizim.

    YanıtlaSil

Blog için yorumlar, canlılığının bir göstergesidir.
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Mutluluk ve sağlıkla kalın. ♥