Çanakkale / Gelibolu’dan gelen bu tatlıdan ilk defa haberim oluyor.Tatlının isminden de anlışalacağı üzere, Mevlana’nın kurduğu Mevlevilik Felsefesini yaymak ve yaşatmak için o dönemde bir çok Mevlevihane yapılmış. Bunlardan en büyüğü olan Gelibolu Mevlihanesinin iki mutfağı bulunurmuş.”Birinde aş pişer mide doyar,beyin güçlenirmiş.Diğerinde insan pişer ,beyin doyar,yürek güçlenirmiş”.İşte bu tatlı o dönemde şifa amaçlı yapılıp dağıtılırmış.
Peki unsuz,yağsız ve şekersiz yapılan bu tatlının içinde ne var ? Nasıl yapılıyor? derseniz yüzde yüz doğal meyveler (Hurma,üzüm,ceviz,badem,kayısı,incir,fındık,haşhaş,susam) ve baharat karışımlarıyla yapılıyor içindeki vitamin –minerallerle her yaş grubundaki insana hitap ediyor…
100 gr’ı 218 kalori.
İyi pazarlar, dağarcığımıza yine bir şeyler eklediniz.
YanıtlaSilBende ilk defa duydum valla,tadı nasıl acaba? Ama eşim içindekilerin hepsini çok sever tam kocişkomluk bir tatlı.
YanıtlaSilIsmini duymustum ama ozelliklerini bilmiyordum ;) tesekkurler.
YanıtlaSilbaşlığı görünce koşa koşa geldim.beeeeeee nerden bulcam ben bu tatlıyı:)tarif verdin sandım yaaaaa:))
YanıtlaSilÖnce sor Serpilcim tatlı yapma yeteneği var mı bende?? :)) yemek yapma konusunda yeteneksizim.
YanıtlaSil