03 Kasım 2009

“BABUTSA" NEDİR ?

Photobucket
Babutsa Kıbrıslı yerel halkın kullandığı bir terim.Bizde kaynanadili olarak bilinen kaktüs çeşidinin meyvesi Kıbrıs’ta “babutsa” olarak biliniyor…
Soyulurken dikkat gerektiriyor , üzerinde küçük küçük dikenleri var...
Sıcağı seven bu bitkiyi yetiştirirken de zorlanmıyorsunuz…
İzmir’de komşumuz bahçesine dikmişti 4-5 sene önce ancak Kıbrıs’ta olduğu gibi çok meyve vermiyor neticede o bölgeye has…
Tadı konusunda bir tavsiyede bulunamayağım çünkü yemedim biraz çocukluktan, birazda önyargıdan tadına bakmak istememiştim o yıllarda…
Oysa yiyenler hiçte pişman olmamıştı.:))


detay isterseniz…

23 yorum:

öykü dedi ki...

Yıllar once Bodrum da yemıstım
degısık dıyebılırım

ali zafer sapci dedi ki...

Bloğunuzdan çok şey öğrendim, bilgileri paylaşmak olgun bir düşünce.Teşekkürler.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Teşekkür ederim Ali bey,bilginin sonu yok.Bende aynı şekilde sizlerden öğrenmeye devam ediyorum...
Öykücüm,evet tadının farklı ama güzel bir tad olduğunu söyemişlerdi.Kaktüs işte yenir mi?diye inat etmiştim.Çocukluk işte:=)

Handan dedi ki...

İzmir'de bizim de bahçemizde oluyordu. Biz söküyorduk o yavruluyordu ama hiç üzerinde meyve görmemiştim. Farklı cinsleri var herhalde.

rumma dedi ki...

Merhaba..

Muğla da frenk inciri olarak biliniyor ..
Dikenleri tam bir kabus tek ilacı zeytinyağı imiş..

şirinem dedi ki...

banada tatmak kısmet olmadı nedense görüntüsü bana hiç cazip gelmiyor mersinde görmüştüm bende :)

mehbup dedi ki...

Kıbrıs da üç sene kaldım,ama hiç yemedim, gördüm ama.. Şu var Kıbrıs da meyvalar olsun zeytin olsun dallarında yerlere dökülüyor. Kimsenin umrunda değil,öyle çürüyüp gidiyor.Yazık ama..

Çileksuyu Sibel dedi ki...

inanmiyorum...gecenlerde bizim kibrisli bir arkadasa,zorla turkce konusur canim benim,babutsayi bilip bilmedigimi soruyordu..bende hic duymamistim ama turk markkete gormustum..zaten turk markette bir dolu degisik sey goruyorum kibrislilara ozgu..merak ettim,denemek isterim acikcasi..sevgiler.babutsa,kaynana dilinden daha guzel bir isim bence:)

ıvır zıvır dedi ki...

ben Adanalıyım :) bizim oraldarda çok olur... herkes bilir bu şeyi, bizim ordaki adı 'dikenli incir' :)... yazın sıcağında büyük buz kalıplarının üstüne konularak satırlır... buzlar fırınlardan alınır... (çünkü fırıncıların hamuru mayalaması için buza ihtiyacı vardır, bu durumda da en çok bulunan yer orası oluyor) satıcısının elinde mutamadiyen bir eldiven bulunur. inciri tutar baştan sona yara ve içindeki meyvesi muz gibi kolayca açığa çıkar. sizde elineze alırsınız ve yersiniz. dikkat etmeniz gereken şey, dışına temas etmemenizdir...
dışının iğneleri tüh gibi incedir eğer meyvesine bulaşırsa dilinizi ve boğazınızı biraz acıta bilir (biraz, çok gibi hayal etmeyin)... ama böyle dediğime bakmayın bu çok zordur.. zira meyve toplandıktan kısa süre sonra üstündeki dikenlerin batma kudreti zamanla azalır... satıcısına geldiğinse ise neredeyse hiç batmaz, ama yinede dikkat edilmelidir.
tadına gelince...hmmm
çok zor ama şöyle...
tüm meyvenin için dışı kıvamlı bir katmanla kaplı tohumlarla bezelidir. sert sayılır ama yerken içi hemen dağılır ve tadı şeye benzer...
şeye...
hmmm.. :)..
tarifi yok sanırım :))))... ama iyi bir tadı vardır ve özellikle soğuk yenmesi olağanüstüdür... heleki Adanamdaysanız... :)

BLOOM dedi ki...

ben çok severim bu meyveyi ama adını dikenli yemiş diye duymuştum.bu yaz antalyaya gittiğimde yine bol bol yedim.içinde minik kahverengi çekirdekler var, turuncu renkli ve çok tatlı bir meyve ben kesinlikle tavsiye ederim:)

E. Ali dedi ki...

Bunu frenk inciri diye öğrenmiştim. Meyvesinden hiç yeme fırsatım olmadı. İzmirde komşunuzun bahçesinde iyi meyve vermemesi belki toprağındandır, iklimle ilgili olacağını sanmam.

İstanbulda bahçelerde yetiştirilen kaynanadiline çok benziyor. Yoksa aynı bitki midir? sanmıyorum araştırmadım bilemem. Farkı belki kaynanadilinin daha küçük yapılı olması, bir de ince dikenlerinin dokunulduğunda deriye batması, çıkarılışının zor oluşu.. Belki bu yüzden kaynanadili denmiş olabilir.. kışın kar altında kalsa bile ölmez. Çoğu kaktüsler de öyledir yani kaktüsler tropik bitkilerden değiller.

Unknown dedi ki...

güzel olduğunu söylüyorlar

VOLKAN - KALDERA dedi ki...

Eşim Adana doğumlu olduğundan 2 defa gitmişliğim hatta 5-6 ay da kalmışlığım vardır. Adanada yaz aylarında gündüz sıcağında sokaklarda görebileceğiniz 2 seyyar vardır biri bicibiciciler diğeri de "dikenli incir"ciler. yani sizin BABUTSA :)
Seyyar arabanın içine konmuş kocaman bir buz kütlesi üstünde onlarca dikenli incir adamın elinde inşaatçı eldivenleri ve süper keskin bir bıçak :)
Seçtiğiniz buz üstünde soğumuş incirin önce iki ucunu keser sonra ortasından boyuna bir kesik atar ve kabuklarını ikiye ayırırlar. Ahhh işte o bal tadında meyve :)))
Yemiş kadar oldunuz mu? Olamazsınız :P yemeniz lazım :)))

meltem dedi ki...

ah aaah canım annem bayılırım:)

SMİLENA dedi ki...

kıbrısta teyzem yaşıyor ama bunu hiç denemedim.molihiya,kolagaz ve şeftali kebabını(oraya has tatlar) yemiştim ama bunu kaçırmışım.bir sonraki gidişte kesin denerim...

Teecetveli dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Hayattan Azıcık dedi ki...

Ben Bodrumdayım ve burada gerçekten oldukça fazla hatta yollarda bulmak bile mümkün bir kere bile yemedim ben başkalarının soyduğu şeyleri yemeyi pek sevmiyorum. Sırf bu yüzden denemedim ama merak etmiyorda değilim tadını belki inceliğini öğrenirim yakında tadının neye benzediğini ben bulurum belki...
Esenkalınız...

zuzuların annesi dedi ki...

Adana'da görmüştüm bende..Buz kalıpları arasında tezgahlarda satarlardı..Ama yedin mi diye sor?
Hayır!:))

GeCe dedi ki...

aaa ben çok meral ettim şimdi bilmiyordum

Ceyda Türkgeldi dedi ki...

yazıyı ve yorumları okudukça iyice merak ettim.

Smib153 dedi ki...

herkese merhaba!
öncelikle bir kıbrıslı olarak Babutsa'nın bu başarısına çok sevindiğimi söylemelim.. şarkılarının özellikle de Türkiye'ye ulaşması ve beğenilmesi gerçekten çok güzel!
gelelim asıl babutsaya :D
soyarken biraz dikkat gerektiriyor, tadı güzel yerken içindeki çekirdekleriyle birlikte yiyorsunuz.. eğer birgün yolunuz Kıbrıs'a düşerse denemenizi tavsiye ederim!

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Sevgili Smib153 ben yaklaşık 7 ay Girne'de bulundum.Ancak yazıda bahsettiğim gibi babutsa'nın tadını merak etmediğim için bakmak istemedim.Şimdi pişmanım...Zaten bu yazıda ona ithafen yazıldı...:)))

cansu dedi ki...

bir kıbrıslı olarak şunu rahatça söyleyebilirim ki babutsa hem lezzetli hemde C vitamini yönünden zengin bir meyvedir. görünüşü aldatmasın. babutsayı önceden buzlu suya yatırırsanın tikenleri kendiliğinden dökülüyor. deneyin pişman olmayacaksınız