02 Mayıs 2009

NEDEN KLAVYE TUŞLARI ALFABETİK DİZİLMEDİ?

Ne kadar zor olabilir ki ?dedim...Yeni bir klavye gelene kadar sağlam olduğunu düşündüğüm ,önceki personel sorumlusuna ait F klavyeyi aldım taktım bilgisayara…Ama ne mümkün okumaya yeni başlayan hani tek tek hecelemeye başlayan çocuklar gibi buldum kendimi.Hakikaten zormuş alt tarafı kısa bir metin yazacağım olmadı…Kullanamadım…Beynim ve de parmaklarım farkında olmadan harflerin yerini başka yerde arıyor.İşte soru burdan sonra geldi? Neden klavye tuşları standart dizilmedi? Cevabını bulmak bu sefer zor olmadı.Bununla ilgili pek çok sitede kopyala yapıştır yöntemi ile bilgi var.Hepsi aynı olduğu için içlerinden bir tanesini seçtim.Asıl önemli olan kısım ise şöyle…
Rivayete göre Yazı makinesinin mucidi Christopher Latham Sholes, 1867′de cihazın patentini almak için tasarımında bir takım değişiklikler yapmak istiyor. Çünkü cihazdan kaynaklanan bir takım mekanik sorunla karşılaşıyor.
İcat ettiği yazı makinesi yani bugünkü adıyla daktilonun harfleri kağıda basmak üzere kullanılan harf kolları ve bunların muhafazasını sağlayan kapalı kutuyu canlandır gözünde …
Yapılan bütün denemelerde alfabetik sırayla dizilmiş tuşlara basıldığında iki kol birden kağıda doğru havalanıp içerde sıkışmaya neden olmuş. Christopher Latham Sholes bu sorunu çözmek için, kullanan kişinin yazım hızını yavaşlatarak harflerin yerlerini olabildiğince karıştırmış nihayetinde deneme yanılma yöntemiyle demek ki en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görmüş ve bugünkü Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkmış. Daha sonra bu cihazın üretim hakkı satın alınmış 1874′te seri üretime geçen E. Remington & Sons firması aynı harf dizilimini kullanmaya devam etmiş ve cihaz bu harf dizilimiyle kabul görmüş.
Q klavye dışında, Türkçe için kullanılan F ve bazı ülkelerde kullanılan A klavye dizilimleri de kullanılan dile göre gene yazım hızını artırmak için düzenlenmiş…
kynk.

19 yorum:

Belgin dedi ki...

Bende hep merak ederdim, neden en cok lazim olan harfler böyle uzakta diye, cok tesekkürler:))

NzlGl dedi ki...

Teşekkürler......
sevgiler

özii dedi ki...

F klavye çok kötü birşey , bilirim . İnsan bir anda kekeme gibi hissediyor kendini , nerde bu harf diyene kadar da ömür geçiyoo yaaww:)
Bilgi için teşekkürler ...

Flame dedi ki...

Nerden geliyor aklına bunlar yaaa :)) Ben iksiini de kullanıyorum desem :)) Birtane fiii tarihinden kalma Apple var ve o F klavye kıyamıyorum. Q klavye ise olmazsa olmaz bence!

Adsız dedi ki...

okulda ben F klavye öğrenmiştim. ama okul bitip te iş hayatına girince gördüm ki hiçbir yerde kullanılmıyor F klavye. Q klavyeye alıştım mecburen. Ama ne ilginç; insanın farkında olmadan harflerin yerini ezberlemiş olması.

Yaşamın kıyısında dedi ki...

Yıllarca kullandığım F klavyesini Q klavyesine geçirmek o denli zor gelmişti bana. Şimdi tekrar daktilo klavyesi olan F klavyesini kullanabilirmiyim bilmiyorum. 10 parmak yöntemi ile öğrenmiştik F klavyesini şimdi üç dört parmakla idare eder olduk.
Paylaşımına teşekkürler.
Araştırmalarına hazıra konduğumuz için de ayrıca teşekkürler.
Sevgi ike kal

ELİF dedi ki...

Bende çok merak ederdim bu konuyu,açıklık getirdiğin ve paylaştıgın için tşkler canım..

Adsız dedi ki...

ya bende en çok Q de zorlanıyorum. F alıştım ya bir kere.
teşekkür ederiz.

lemanice dedi ki...

çok sağol ya kardeşim.gerçekten ben de merak ediyordum ama birkere bile araştırmak gelmedi aklıma nasılsa sen yazarsın cevabı diye.)))canım ya işin şakası bu ama gerçekten paylaşımlarına bayılıyorum

Ceyda Türkgeldi dedi ki...

merak edecek neler kaldı merak ediyorum.genel kültür seviyesi artıyor sayende. teşekkürler canım benim.yine harika bir bilgiydi

Handan dedi ki...

F klavyeye ilk geçtiğimizde iş yerinden bize yukarıdan aşağı akan harflerin olup onları yazarak yok ettiğin bir oyun vermişlerdi. Gerçekten işe yaramıştı. F klavye Türkçe için Q dan çok daha rahat gerçekten de harfler bizim kelime yazımımıza göre dizildiğinden insan çok daha kolay yazıyor.

Adsız dedi ki...

arkadaşım mimledim seni yeni ve çocuklarımız için faydalı bir konuda. bloguma bi göz atar mısın? sevgiler..

zuzuların annesi dedi ki...

Harikasın:)

GeCe dedi ki...

aman ben de kullanamıyorum f klavyeyi şimdi q klavye bile çok hızlı yazılıyor ama kağıt yok sıkısacak :)

malikocas dedi ki...

ben Q klavyede F kullanıyorum aslınde evveliyatında Q kullanıyordum biraz daha rahat yazı yazmak istediğimden F e geçiş yaptım q da f kullanıyorum pekde memnunum düşünce hızımı arttırıyor daha yatkınım belkide f e ama tavsiye ederim denemekte fayda var bence zaten çoğunlukla türkçe yazıyorsanız daha avantajlı bile oluyor diye bilirim kişisel düşüncem bu tabi. güzel bir konu paylaşım için teşekkürler...

Hayalbemol dedi ki...

Sık kullanıma göre planlanmış bu klavye tuşlarının yerleri. Gerçi biraz da alışkanlık. Örneğin, standart klavyedeki sağda bulunan numaraları hızla tuşlarken, notebook'larda sıralı sayıları tuşlamak zorunda kalıyorsun ve kasılıyorsun. Ama alıştıktan sonra o da kolay geliyor.

Ertan Yurderi dedi ki...

F klavyenin hikayesini yazmıştım bir zamanlar bloguma... Okumanızı öneririm...

http://ertanyurderi.blogspot.com/2007/02/f-klavyeye-evet-q-klavyeye-hayr.html

Ertan Yurderi

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

AY CANIM BENİM ÇOK HAKLISIN BUGÜNLERDE BENDE FOTOSOHP KURSUNA GİDİYORUM KURS YERİNDEKİ PS LER F KLAVYE HARFALARIN YERİNİ BULMAKTA ÇOK ZORLANIYORUM.KENDİME GÜLÜYORUM SONRA .ALIŞMISIZ YA Q KLAVYEYE .:)

Adsız dedi ki...

arkadaşım sanırım haberin yok. HaberTürk gazetesi 5 Mayıs tarihli gazetesinde senin blogundaki bu yazını alıntılamış ve adresini de vermiş. bi yerlerden bulabilirsen görebilirsin.