09 Mayıs 2009

SOYAĞACI…

İngiliz Ian Lewis , kökleri 17’nci yüzyıla dayanan aile soy ağacını çıkaracak,topladığı bilgiler ışığında kitap yayınlayacaktı…İşin başlangıcında belki kendisi bile bu kadar zaman harcayacağını tahmin edemedi.Tam 30 yıl boyunca tüm Britanya’yı dolaştı ve yaklaşık 2 bin akrabasıyla yüz yüze görüştü.Büyük büyükdedelerinin savaş sonrası Rusya’dan nasıl kaçtıkları konusunda çok ilginç bilgiler elde etti.Kitabını tamamlamaya az bir zaman kalmıştı ki gerçekle yüz yüze geldi.Asıl adının David Thornton olduğunu ve bir aylıkken bu aileye evlatlık verildiğini öğrendi…
************************************************************
Okurken şaşırdım…Böyle bir sonuç beklemiyordum.Bundan 4 yıl önce aldığım teknoloji dergisinin hediyesi olan Soyağacı program CD’sini bilgisayarıma yüklediğimde,bende karar verdim aile soyağacımı çıkarmaya…Doğum günleri,yerleri derken aile fertlerimin her birinden bilgiler aldım.Önce şaşırdılar ne yapacağımı sordular.Anne tarafım daha kalabalık,baba tarafım ise öyle kalabalık bir aile değil ancak programa yüklediğim her bilgi sonrası liste uzadıkça uzadı…Aldığım bilgiler doğrultusunda dedemin ,babasına hatta dedemin dedesinin bilgilerine kadar ulaştım.1880’lere kadar ilerledim.Bunları yaparken internet ortamından da faydalandım…Bu arada dedemin babasının iki kere evlendiğini hatta kızkardeşi ile annelerinin farklı olduğunu öğrendim.Amcalarıma söylediğimde şaşırdılar.
Araştırmacı ruhumu maalesef dizginleyemedim, gülmeyin ama nüfus idaresinde yetkili olduğunu öğrendiğim bir arkadaşımın babasından randevu isteyip yanına gittim.Ne yapmak istediğimi anlattım.O da bana daha önce böyle bir istekle karşılamadığını,istese bile kayıtları çıkartmasının mümkün olmadığını söyledi.Soyadı kanunundan önce isimlerin atıyorum Veli oğlu “Ali Efendi “ şeklinde yazıldığını,çok eski arşiv kayıtlarının zaten nüfusa geçirilmediğini anlattı.İşte benim soyağacı projemde böylece yarım kaldı…


hikaye kynk.

20 yorum:

icimdeki yolculuk dedi ki...

dedenin dedesi?şaşırtıcı yarım kalmasına üzüldüm..bende hepp merak etmişimdir.sonuca ulaşabilseydin keşke..

SMİLENA dedi ki...

anneler günün kutlu olsun...

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

AMA YİNE DE BİR GİRİŞİMDE BULUNMAN ÇOK GÜZEL BENDE BÖYLE BİR GİŞİMDE BULUNMUŞTUM YILLAR ÖNCE BAYAĞI İLGİNÇ ŞEYLER ÇIKMIŞTI ORTAYA .SEVGİLER

lemanice dedi ki...

kız dur ya o da eksik kalsın herşeyi öğrenmek zorunda mısın?allah allaaaah:))
canım anneler gününü kutluyor ve en kocamanından sevgilerimi yolluyorum sana.

H. Aziz KAYIHAN dedi ki...

Zaman zaman ben de düşündüm, zira hiç yeltenmedim böyle bir işe. Laki şimdi okuduktan sonra Denizli'ye döndüğümde ilk iş bunun peşinde koşturmak istiyorum. Genel bir köken bilsemde detay bilmiyorum.

Yalnız işimin daha kolay olduğunu düşünmeteyim çünkü henüz annemin dedesinde 1860'a ulaşıyorum.

Hmmm....

GeCe dedi ki...

valla büyük sabır ama bizim eski kayıtların belirsiz olması belli bir kuşaktan sonra durduracakmış zaten

Aymen dedi ki...

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN:)

Meleğin Dünyası dedi ki...

Ben de bu soyağacını merak edenlerdenim.ÇOk ilginç sonuçlar edineceğimide tahmin ediyorum ama denemedim.
Anneler gününü kutlarım.Sevgiler...

Ceyda Türkgeldi dedi ki...

canım bende geçen sene aynı şeyi denedim.benimkide 1800 lerde yarım kaldı. hatta keşke nüfus idaresinde devlet memuru olsaydım kesin araştırırdım diye dövündüm durdum.ama kötü sonuçlarada katlanmak gerekiyormuş anladım bugün bu yazıyla:)

seer dedi ki...

bizim blogtaki yorumu ancak şu an fark ettiğim için blogunuzu yeni gördüm... başarılar ve fikrinizi belirttiğiniz için teşekkürler

LEMAN dedi ki...

anneler gununu kutlar büyüklerınınde ellerınden öperım canım nice yıllara sevdıklerınle

NzlGl dedi ki...

Tesadüf eseri iki yıl önce soyağacımızın çıktığını öğrendim ve internetten gördüm. Bende birkaç bilgi aktarıp kendi isimlerimizi yazdırdım. Şimdi çocuklarımın isimleri bile var. Çok değişik bir duygu. Ama gurur verici. Keşke sizinki de yarım kalmasaydı. Yinede başka yollardan araştırmanıza devam edin derim.Ama çok çok zor bir iş unutmayın.
Anneler gününüz kutlu olsun
sevgilerimle

efsa dedi ki...

Bizim de tarihçi bir tanıdığımız var ailecek doğduğumuz ilçemizde, onun sayesinde baya bir ilerledik biz çok şükür.

Fıkra Sevenlere dedi ki...

Evet benimde böyle bir çalışmam olmuştu.. Format atınca tüm çalışmalarımın uçtuğunu sonradan gördüm..İki üç nesilden sonrasını dediğiniz gibi almak mümkün değil..
Soyadı kanununun ne kadar önemli olduğunu anlamamak mümkün mü? İşler orada karışıyor.. Son yüzyıl ne kadar hızlı bir değişim, onuda hatırlatıyor...500 yıl öncesini bu günki görsel medyayla izlemek ne kadar etkileyici olurdu.. Yaşam sürerse 500 yıl sonrakiler bizden çok şanslı olacak, karşılaştırmada bir o kadar daha çok olacak.
Geç kaldım ama niyet önemli diyerek, anneler gününüzü kutluyorum.. Sevgi ve saygılarımla..

Kupa Kızı ♀ dedi ki...

mim:)

frambuazlı ruh pastasıyım dedi ki...

ya o programı nereden bulabilirim? ben de basladim. cikartmaya calismaya ama verileri saglıklı ve düzenli kayıt edecegim boyle bir program cok çok isime yarar.

ramazan dedi ki...

Ben de kendi bilgisayarımda excell programını kullanarak bir soy ağacı yaptım.Başkomser bir hemşehrim sayesinde soy kütüğü blgilerini edindim.Zaten bildiğim bilgileri bir de tarih sıralamasına koydum.böylece 1865 yılında köyümüzü kuran dedemin bilgilerine ulaştım.Onun da nereden geldiğinin hikayesini biliyordum.Böylece 1800 lü yılların başına kadar vardım.Günümüzü takip etmek daha zor.O kadar dağıldılar ki.
Ama güzel bir çalışma.
Burdan GAFAROĞULLARI'na selamlar.

Adsız dedi ki...

ben medeni kanundan önceki soyuma ulaşmak için, bir avukat vasıtası ile mahkemeye dilekçe verdirdim. Ankara'da osmanlı arşivlerinden soy ağacı çıkaran uzman bir kadro var bu tür bürokratik işlere bakan.yaklaşık 400Tl ye mal oldu ama bir ay gibi kısa bir sürede osmanlı zamanındaki soyumu da buldum. Yarım kalmış soyağacınızı tamamlamanız katkısıyla..

Esin Bozdemir dedi ki...

yukarıda anlatmış olduğunuz soyağacı hikayesinin sonu biraz!!hüsranlı olsa da!tıpkı sizin gibi, benim içinde son derece merak konusu olmuştur bu durum!

size önereceğim çok güzel bir soyağacı otoomatik şema programı var!..bizim tüm ailecek ve uzantılı olarak soyağacına ilintili herkesin girip üye olarak sürdürdüğümüz...onu sizde kullanabilirsiniz..yada ilgilenenler için önerebileceğim bir sitedir bu!..(paralı ve free..alternatifli)bir kişi site yönetici oluyor..

http://www.myheritage.com.tr/

sevgiyle kalın...

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Sevgili Esmir verdiğin adresi inceledim çok güzel görünüyor.Bende soyağacı programı olduğunu bahsetmiştim yazıda ama başlamak isteyenler için bu adres kaçınılmaz bir fırsat.
Çok teşekkür ederim bu paylaşım için sana.
Sevgilerimi yolluyorum.