02 Haziran 2009

AKTÜERYA BİLİMLERİ NEDİR ?

Bugünlerde Erzincan Üniversitesine “Mezarlık Yönetim Bölümü” açılması gündemde…Üniversite sınavlarına girdiğim yıllarda “Ekmekçilik” bölümü açılmıştı.O zaman garip gelmişti tabii.Oysa Ekmek tüketiminde “Dünya Şampiyonu” bir ülkede böyle bir bölüme çok ihtiyaç vardı.İçeriği ve hijyen açısından eğitimli kişilerin ellerinden çıkacak ekmekleri yemeyi sanıyorum kimse reddetmez.
Sonraki seneler açılan yeni bölümleri fazla takip edemesemde duyduğum “Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü”, “At Antrenörlüğü Bölümü”,“Otobüs Şoförlüğü(Kaptanlık) Bölümü” bayağa ilgimi çekmişti…Kuş gribini ya da hergün yaşanan trafik kazalarını gördükçe bu bölümlere aslında ne kadar ihtiyaç olduğunu insan fark ediyor…
Son zamanlarda ise sıkça karşılaştığım ama ne olduğunu bilmediğim bölüme gelelim…”Aktüerya Bilimleri Bölümü” insanların kaza, hastalık, deprem,sel ,yangın.vb. olasılıklarla mal varlıklarını etkileyebilecek risk durumlarını analiz ederek ,sigorta ve emeklilik koşularını hesaplama bununla birlikte gelecekte olasılıkları tahmin edip önceden güvenlik programı oluşturma,risk ölçmede ve yönetmede uzman “Aktüer” ler yetiştiriyor(muş)…
Hacettepe Üniversitesinde 2002-2003 yılında öğretime başlamış…

12 yorum:

Basak dedi ki...

Sayende bilgilendim, teşekkürler:)

nehircce dedi ki...

Bende teşekkür ederim paylaşımın için:)

ramazan dedi ki...

çok ilginç.teşekkürler.

Edward Ander dedi ki...

at antronorluğunde manyak para var söyleyeyim.

allımorlu dedi ki...

eskiyle yeni dönem arasında köprü olamayan,eski bilgilere burun kıvıran bir dönemden geçtik diye düşünüyorum,sayacılık,nalbantçılık,ebru,hat,tezhip,tornacılık,kakmacılık gibi ata yadigarı mesleklerin bu kuşağa aktarılamaması sonucu ve gereksinimi de göz önünde bulundurularak okullarda bu tür branşlar açıldı.çokta iyi oldu.
adının aktüerya olduğunu bilmiyordum ama genel anlamda bilgi sahibiydim.

icimdeki yolculuk dedi ki...

gelecekteki olasılıları nasıl tahmin edebiliyorlar ki??ilginç ama bi okadarda güzelmiş mesela uçak kazalarındaki olasılılar üzerinde yogunlaşsalarda fazla kayıp vermesek muhsinler ibrahimler mehmetler ölmese

H. Aziz KAYIHAN dedi ki...

İki sevgili arkadaşım bu bölümlerde okuyorlar ve gelecekleri inanılmaz parlak. Bilerek gittiler ve geleceklerini de hak ettiler diyorum..

Meleğin Dünyası dedi ki...

Böyle bölümler var ama kaçımız bunları biliyoruz ya da işlerliği ne kadar acaba.Eğitim sistemimiz ve verilen eğitim tartışılır maalesef...

lemanice dedi ki...

daha ne bölümler açılacak kimbilir.ilginç çi arkadaşım benim sende ilginç fikirlerden haberdar etme bölümünde mi okudun canımın içi.

ella dedi ki...

aslında biraz düşününce hepsinin ne kadar gerekli olduğunu anlıyor insan. başta bu bölümler insana garip geliyor ama :))

Admin dedi ki...

Merhaba,

Öncelikle böyle güzel blogladğın için teşekkür ederim bende hep girip yazılarını okuyorum..Benimde bir blogum var bende blogluyorum.Ve sizinle link değişimi yapmak istiyorum ki bu beni çok mutlu edecektir.

Ben linkinizi davuterarslan.blogspot.com'a ekledim sizde eklerseniz sevinirim..

Teşekkürler..

Adsız dedi ki...

bilmiyordum sayende öğrendim ama yeter artık hergün açıp aynı başlığı görünce gel de öğrenme
öğrendik artık yeni yazılar bekliyoruzzzzzz:)))))))))))
sevgiler
SEMA