24 Ekim 2009

ABDÜLHADİ ÇEKİRDEK...

Birkaç yıl önce Kaptan’a "Hadi amca ile tanışmayı çok istiyorum” dedim.Ortak tanıdıklarımızdan anılarını ve yaptıklarını dinlemiş ,etkilenmiştim.

O ne bir mucit,ne de bilim adamıydı ancak herkesin çok güvendiği,Malatya’nın sevilen simalarından biriydi.Bunların dışında onu diğer insanlardan farklı kılan bir özelliği daha vardı.


Abdülhadi Çekirdek çok sevdiği eşini genç yaşta kaybetmiş ve bir daha evlenmemiş.O zamanlar 27 yaşında ve hali vakti yerinde.


Eşini kaybetmenin üzüntüsüyle kendisini hayır ve cenaze işlerine adamış.”İyi günde herkes herkesin yanında asıl kötü günde insanlar biribirine lazım” diyerek başlamış, nerde bir cenaze olsa hemen yardıma gitmiş.Gerektiğinde naaşları yıkamış,defnetmiş


Öyle ki bazen evden sabah çıkar,akşama kadar birkaç kişinin defin işlemleriyle uğraşırmış.O yıllarda cenaze işleri ile ilgili bir birim olmadığından yardım isteyen hemen Hadi amcaya koşmuş.


Aynı zamanda mahalle muhtarı olan Hadi amca bir,iki ,üç derken her gittiği,tanıdığı,tanımadığı ama işlemlerini yakından takip ettiği her naaşın ismini bir deftere kaydetmeye başlamış.Dile kolay Hadi amcanın muhtarlığa devam ettiği 57 yıllık süre içinde “27 binin üzerinde” cenazeye katılmış.


Bunların içinde devlet adamları,Cumhurbaşkanları da var.Mesela İsmet İnönü’yü bizzat elleriyle defnetmiş.

Aynı zamanda Türkiye Muhtarlar Odası Genel Başkan yardımcılığını yürüten Hadi amca ,bu yoğun koşuşturma içinde hiçbir zaman eşini unutmamış.14 şubat,evlilik yıldönümü,ölüm yıldönümü derken eşini hep ziyaret edermiş.Sevdikleriyle anılarını paylaşır,eşinden bahsedermiş...


~~~~~~

2004 yılına gelindiğinde Malatya Belediyesi şehir mezarlığına giden kavşağa onun ismini verdi. Sonraki yıllar yaşlılık dolayısıyle rahatsızlıkları arttı ve 2007 yılında 81 yaşındayken vefat etti.Herkes tarafından sevilen ve güvenilen bir ismi kaybetmek çevresindekileri çok üzdü, geniş bir katılımla cenazesi uğurlandı. Vali,belediye Başkanı,milletvekilleri,komutanlar ve vatandaşlarla toprağa verildi.

Ölümünden sonra vasiyet ettiği gibi kayıt tuttuğu defter yakıldı mı onu bilmiyorum ancak hep güleryüzlü ve herkesin saygıyla bahsettiği Hadi amca ile tanışmak bana kısmet olmadı.


foto1.Raşit Kısacık

7 yorum:

icimdeki yolculuk dedi ki...

mekanı cennet olsun..ne güzel hayırlara vesile olmuş..

FFatiHH dedi ki...

8 yıl kalmış ama Malatya Müzesini görmemiştin :) bak ben 22 yıldır ne Hadi amcayı ne de Malatya müzesini gördüm.. :( Bu arada eski evimiz Radyo verici istasyonunun karşısındydı.Orman fidanlığına girmeden..

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Kısaca Fd,doğru söylüyorsun.Ben hep okuldan eve,evden okula giden biriydim... :)
Hadi amcayıda evlendikten sonra ismen tanıdım.O zamanda orada değildim.Kısmet işte...

mit dedi ki...

Allah rahmet eylesin. İnşallah şimdi cennette, çok sevdiği eşinin yanındadır.

GeCe dedi ki...

çok duygulandım allah rahmet eylesin amcaya

SenaBera dedi ki...

Çok etkilendim, ben de tanışmak isterdim Hadi Amca ile, herkeste maalesef bulunmayan çok önemli bir özelliğe sahipmiş, vefalıymış.. Benim dedem 53 yıllık eşi olan canım anneannemin vefatından beş ay sonra evlendiği için, Hadi amcaya daha da saygı duydum, mekanı cennet olsun inşAllah...

Ceyda Türkgeldi dedi ki...

Allah rahmet eylesin.ne çok dualar aldı kendisi hala iyiliği ile anılıyor.ne mutlu O'na ve Onun gibilere