İğrenç ama yazmak zorundayım...Bugünlerdeki en büyük düşmanlarım sivrisinekler...Aslında geçen senelerde yoktu bu yaratıklar nerden çoğaldılar bu sene anlamadım...Geçen gece sabah 03.30 'da ayaktaydım ve ava çıktım...Herşeye rağmen beni ve küçük bebeğimi sabaha kadar ısırdılar...nette hastalık bulaştırırmı? diye ararken neler buldum neler...Merak ediyorsanız okuyun,mideniz kaldırmıyorsa hiç bakmayın...
Sivrisinekler neden ısırır???"Sivrisineklerin sizin kanınızı emerek beslendiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Onların beslenmek için şekere ihtiyaçları vardır. Bunu da bitki ve meyve sularından elde ederler. Kana ise yalnız dişi bireyler muhtaçdırlar. Yani sizi ısıranlar dişilerdir!!! Çünkü dişiler yumurta üretirler ve bunun için kana ihtiyaçları vardır. İşte bu yüzden yorganın dışından sarkan elinize yumuşak bir iniş yaparlar. Cildinize en yakın olan damarı tespit ettikten sonra alt ve üst çene yardımıyla altı bıçaktan oluşan kesme sistemleriyle derinizi derinlemesine keserler. Bu bıçaklardan birinden akıtılan sıvı dokuları uyuştururken aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kanın dişi sivrisineğin karnına doluşunu devam ettirir. Böylece bu küçük canlı sizi uyuşturarak nazikçe ameliyat eder. Ancak siz bundan haberdar olmazsınız. Sivrisinek işini bitirdikten sonra ise derinize akıttığı sıvı kaşıntı hissi verir hatta şişliğe sebep olabilir.
Hastalık Bulaştırırlar Mı?
Sivrisinekler kan taşıdıkları için hastalık bulaştırma riskleri vardır. Örneğin sarı humma, fil hastalığı ya da sıtmaya yakalanabilirsiniz. Ancak bu sizi fazla ürkütmesin çünkü sivrisinekler asla AIDS gibi ölümcül bir hastalığın taşınmasına olamazlar. Çünkü AIDS'e sebep olan HIV virüsü bu canlılarda gelişme ortamı bulamaz. AIDS'li bir hastanın kanı bir sivrisinek tarafindan emildiğinde içindeki HIV virüsleri besinmişcesine sindirilir. Böylece bu hastalık size bulaşamaz. Peki hayati tehlikeniz yok ama yine de onlara katlanamıyorsunuz. Nasıl kurtuluruz diyorsanız bu tamamen sizin el çabukluğunuza kalıyor.
Bunları biliyor muydunuz?
Sadece dişi sivrisinekler sizi ısırır.
Bir sivrisinek hareket eden avını yaklaşık 5.5 m'den algılıyabilir.
Yumurtaladığında ortalama 300 tane yumurta bırakabilir.
Yapılan bir araştırmaya göre dolunayda sivrisinekler ısırma işlemleri 500 kat daha fazladır.
Sivrisinekler kendinizi ne kadar korumaya çalışsanızda yine de ufak bir demir para kadar bile açık bıraktığınız alanı sezebilir.
Sivrisinek yumurtaları kurumuş bir halde bile 5 sene yaşayabilirler.
Ortalama hayatları boyunca 250 km'lik yol yaparlar.
Saniyede ortalama bir sivrisinek kanatlarını 500 defa çırpar.
Genelde sivrisinek ısırmaları güneşin batımı ve çıkışında olur."
Kaynak. söylenasıl.com
4 yorum:
This topic have a tendency to become boring but with your creativeness its great.
Bende biliyordum disi sivrisineklerin isisrdigini, benim herbirseyi arastiran manyak bir dayim var ondan ogrenmistim ;)
Bu arada senin blogunu niye daha once ziyaret etmedigime sasirdim..Gelmedim mi daha once yoksa sen sablonda bir degisiklik mi yaptin..Artik google reader'a ekledim yakin takipteyim artik ;)
allahtan bizim orada pek yok sinek.
Canım en iyisi Ankara'ya taşın:)))Ankara'nın havası mı, nemi mi ikisi birden mi bilemiyorum ne sivrisinek yok..96'dan beri üç ayrı ev değiştirdim üçünde de sivrisinek yok..ayrıca yazınla ilgisi yok ama İstanbul'dayken apt. tüm komşular böceklerden çok çekerdik ilaçlar milaçlar vız gelirdi...en sonunda mutfağı yıktık yeni mutfakla kurtulduk ama Ankara'da hiç mutfak böceği yok..(maşallah diyeyim nazar değmesin)ilk oturduğumuz evler 30 40 yıllıktı buna rağmen hiç böcek olmadı, İstanbul'dayken kedimin mama kabına bile böcek dadanırdı:((ay ne iğrençlik başedemezdik..burada mama kabında kuru mama sabahlara kadar yıllardır duruyor mutfakta yerde hiç böcek gelmiyor..üç apartmanda da böyle olunca Ankara'da sivrisinek ve mutfak böceği olmadığı sonucuna vardım:)
Yorum Gönder