15 Aralık 2009

DAMACANA…

Yıllarca aynı marka içme suyunu kullanırken birden değiştirmek tabiî ki zor geldi.Su bayisi işleri bozulup dükkan kapatınca,elde birikmiş başka broşürlerden birini arayıp sipariş verdik haliyle…
Kısa sürede eve ulaşan suyu kullanmaya başladık ancak tadını pekte beğenmedik.Hadii sil baştan broşürleri incele markası,fiyatı eve yakın olanı vs…

Tekrar başka bir markayı sipariş ettik.Kapıya gelen görevliye boş damacanayı uzatıp dolusunu almak üzereyken adam “bunu alamam hanımefendi” dedi.Altında üretim tarihini gösteren yuvarlak soğuk mühürü işaret ederek “bidonların belli bir ömrü var,2007 tarihli olanları bile almıyoruz.Bakın bunda 2006 yazıyor,Sağlık Bakanlığı bu konuda çok titiz sürekli denetim yapıyor.Hatta yılbaşından sonra 2008 tarihli olanları bile almayacağız,şu görmüş olduğunuz üçgen işaretinde yazan 7 rakamı ise bu bidona 7 kez su doldurulabileceğini gösteriyor aklınızda bulunsun ”deyip artık işe yaramayacak bidonu bırakıp gitti…Ne yalan söyliyeyim aklıma gelmedi bidonu çevirip altına bakmak,hatta o güne kadar bu soğuk mühürden bile haberim yoktu.İçine kaç kez dolum yapıldığı belli olmayan bu eski bidondaki suyu bilmeden içtik anlıyacağınız. :-0

12 yorum:

nehircce dedi ki...

Çok ilginçç, gerçekten çokk teşekkür ederim bende bilmiyordum hemem eve gidince bakıcam..

haykırış dedi ki...

Sayın İçimden Geldiği gibi,
Bilgi paylaşımınıza teşekkür ediyorum yalnız bu noktada yazınıza ilave ek bir bilgi vermek istiyorum izninizle.
Şöyleki;
Size bilgi veren görevli yanlış bilgi aktarımında bulunmuş zira damacanın altında ki yıl ve ay kısmı o damacananın üretim tarihidir nerden biliyorsunuz dediğinizi işitir oldum zira yazınızı okuduktan sonra su abonesi olduğum dostumu aradım ve bana gülerek abi adamlar kurnaz başkasına ait damacanayı almamak için uydurdukları bir yalan o dediğiniz bidonun üretim tarihidir. Zaten suyun kullanımlık ömrü kapağındaki bantta yazılı oluyor bidonları ise merkezden sürekli yeniliyorlar. Abi suyu aldığınızda 19 kğı kaldırıp şişenin kaç kullanımlık olduğuna mı bakıyorsunuz deyip güldü Ve şunu bilin ki yeni bir bidonu müşteriye veriyoruz kullanım yeri kirli olduğu için o bidonu bir daha kullanmak mı zaten yapamayız ne kadar yeni olursa olsun merkezden bize o tür kirli ve miadı dolmuş bidonları göndermiyorlar. Teşekkür ederek kapattım.
Ve elçiye zeval olmaz düşüncesiyle sizinle paylaştım.
Saygılarımla

mit dedi ki...

Aaa? İlk defa duyuyorum böyle bir şeyi. Merak ettim şimdi. Hemen koşup bizim damacananın altına bakayım. İnşallah boştur da sırılsıklam olmam :)

Özgür dedi ki...

En kralı yayla suyu. Biz bazen gideriz, içine bilmem kaç yüz kere su doldurduğumuz damacanayı ağzına kadar doldururuz,yanında bir sürü de 5 litrelik şişe doldururuz, bize uzunca bir süre yeter. Hem saf su, hem de kendimiz doldurduğumuz için herhangi bir sıkıntımız olmuyor. He sağlık konusuna gelince, sağlıklı olarak tükettiğimiz ne var ki? Bana bir otopsi yapsalar belediye çöplüğüyle karşılaşırlar, artık ben alıştım. Ayaklı mikrop olarak dolaşıyorum...
Vallahi alıştım...

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Sevgili Haykırış,evet doğrudur bende zaten içindeki suyun değil bidonun ömründen bahsetmekteydim...Yalnız orada "damacana dolum ömrü" yazdığım için belki yanlış anlatmış olabilirim.İşte o nedenle yazıda biraz değişiklik yaptım bundan sonra okuyanlar için daha açıklayıcı olsun diye...
İlginiz için teşekkür eder en içten sevgilerimi yollarım...

haykırış dedi ki...

Sayın İçimden geldiği gibi,
Konu anlaşılmıştır dilerdim ki sağlığımızı bu denli yakından ilgilendiren böylesi hassas konuda görevliler teyakkuzda olup Denetim görevlerini yapsalar.
Saygılarımla

GeCe dedi ki...

bende bilmiyordum hemen bakacağım

Mumin dedi ki...

Bu noktada ben de yazıda geçen bir yanlış bilgilendirmeden bahsetmek istiyorum. Geçen yıl bisphenol-a içeren su olayları çıktığı sırada bir su firmasında stajer olarak çalışıyordum. Müşterileri doğru bilgilendirmek için çok çaba sarfettik. Hatta bununla ilgili blogumda bir yazı da yazmıştım. Şöyle ki tarihi eski damacanaları tekrar kullanmak doğru olmadığı için firmalar hurda olarak ayırıyor. Size gelen satıcının almamasının birkaç farklı sebebi olabilir. Birincisi damacana eskidir ve tekrar dolum yapmayacakları için hurda olarak alıp atmak istememiştir. İkincisi sizdeki damacananın sahibi firma piyasada üreticiler tarafından sevilmeyen bir firmadır ve kendilerince bir ambargo uygulayarak onun damacanalarını almıyor olabilirler ki almak gibi de bir zorunlulukları yok. Tamamen firmayı zor durumda bırakmak için uygulanan bir politikadır.

Bir başka nokta da damacananın altındaki 7 rakamıyla ilgili. Bu rakam dünya genelinde bir standarttır ve damacananın üretildiği "polikarbon" maddesini simgeler. Polikarbon camdan sonra en sağlıklı ve su taşımaya elverişli maddedir. Pet şişelerin altında ise 1 rakamı bulunur. Yapılan bilimsel araştırmalarla ilgili rakamları blogundaki yazıdan bulabilirsiniz.

Umarım verdiğim bilgiler faydalı olur.

Blogumdaki ilgili yazı : http://blog.erakbas.com/yalan-haber-nasil-yapilir/

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Mümin bey öncelikle ilginiz ve bilgilendirmeniz için size teşekkür ediyorum...Gerek yazınızın başlığı gerekse içeriğini incelediğimde "acaba yanlışmı anlaşıldım"diye huzursuz oldum açıkçası...Amacım sadece başımdan geçen bu tecrübeyi aktarmaktı.dikkat ederseniz marka ismi vs.kullanmadım ya da ilgi çekici bir başlık.Umuyorum tarafınızdan yanlış anlaşılmamışımdır. :(
Doğrudur kabul ediyorum uzmanına danışılmalı dır ancak o kadar çok su bayiisi varken bidon değişimi bugüne kadar hiç problem olmamışken görevlinin o bidonu bırakması ve söyledikleri beni şaşırttı.Sadece bu konuşmada geçenleri aktarmak istemiştim... Tekrar ilginize teşekkür eder,iyi haftasonları dilerim.

Mumin dedi ki...

Asıl ben çok özür diliyorum. Bahsettiğim yanlışlık sizinle ilgili değil de bayinin size verdiği yanlış bilgiyle ilgiliydi. Tabi ki siz her türlü ihtimali değerlendirmek zorundasınız. Ve başınızdan geçenleri yazacaksınız ki diğer okuyucularınız da bu konuda fikirs sahibi olsun. Eğer şu yazı altında birkaç kişinin doğru bilgi almasına aracı olmuşsak ne mutlu size, ne mutlu bana.

İyi günler diliyorum tekrar.

mine dedi ki...

ah bu damacanalardan çektiğimiz bulabilsem camlı olanlarından almak istiyorum. damacana markasını 2-3 ayda bir değiştiriyoruz. hepsindeki maddeler farklı olabiliyormuş, 3 ayda vücudu temizleyip, tekrar eskisine dönüyoruz böyle bir kısır döngü : =)) en çok da yaz geliyor güneş altındaki damacanalarda biriken zararlı madde can sıkıcı... neyse bu konu uzayıp gidyor, ama yapacak da pek bir şey yok , cam bulmak gerçekten zor hatta bizim gibi nispeten küçük bir şehirdeyseniz imkansız!

Adsız dedi ki...

damacanaların altındaki 7 rakamı uluslararası bi rakamdır P.C yi (polikarbon)simgeler. doldurulmasıyla alakalı bi durum değildir.damacanaların altındaki diğer rakamlar üretim tarihleri ve üreten firmaların bilgileridir.P.C şişenin kullanım ömrü vardır.maksimum 2.5 yıldır kullanıma göre kısala bilir.su aldığınız damacanaların parlak ve açık mavi renk te ve temiz olmasına dikkat edin.