15 Aralık 2009

MERHABA…

Alışamadım şu internette konuşma diline…
Arkadaşım ileti gönderdi. –SA.
-SA ??
O ne ki? Anlamadım diye cevap verdim.”Selamün Aleyküm” demek istemiş…Anlam olarak tabiî ki değerli ancak alışkanlık işte “merhaba”diye tekrar dönüş yaptım.

Farsça kökenli “benden sana zarar gelmez” anlamıyla merhaba kelimesini kullanmayı tercih ediyorum belki de selamlaşmanın yanı sıra, taşıdığı dostluk mesajı hoşuma gidiyor…
Hatta bu yazışma sırasında konuyla ilgili aklımda gelen bir olayı da daha önce duymayanlar için bu yazıya eklemek isterim…

Atatürk’ün üsteğmenliği döneminde bulunduğu birliğin alay komutanı aniden rahatsızlanır.İçtimaya çıkılarak gereken kontrollerin yapılması görevi,bir çok kıdemli subay olmasına rağmen Atatürk’e verilir.O dönemde komutanlar askerleri ”Selamün Aleyküm” şeklinde selamlamaktadır…
Atının üstünde sabah içtimasına çıkan Mustafa Kemal alayın önüne gelir ve kısa bir bekleyişten sonra “Merhaba Asker” der…
Şaşırıp ne söyleyeceğini bilemeyen askerlere tekrar “Merhaba Asker” deyince,askerler “sağol” diye cevap verir.
Günlük konuşma dilinde ”Selamün Aleyküm”ü kullansa da o günden sonra askerlerini hep “merhaba asker “diyerek selamlamaya devam eder ve bu böyle günümüze kadar gelir…

10 yorum:

ali zafer sapci dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ali zafer sapci dedi ki...

Yine kişisel gelişime katkı sağlayan bir yazı.
Merhaba, merhaba, merhaba.
Not: Harf yanlışım nedeniyle düzelterek tekrar yazdım. Özür dilerim.

Özgür dedi ki...

Bizim bir din öğretmenimiz vard lisede, senin niyetin önemli arkadaş derdi. Senin niyetin karşıdaki insanı selamlamaksa, Selamünaleyküm desende aynı, Merhaba desende, ne dersen kabuldür, sevaptır derdi. Bazı insanlar da Selamünaleyküm yerine iyi günler kullanmayı dine hakaretle bağdaştırıyor. O da dinci, öteki de dinci, hadi gelin çıkın işin içinden.
Ha bu arada msn dilinden nefret ediyorum. Türkçe'nin içine nasıl edilir diye merak eden msn diline merak sarabilir.

Saygılar..

haykırış dedi ki...

Sayın İçimden geldiği gibi,
Merhaba,
Ah keşke buraya ses te ekleyebilinseymiş ne güzel olurdu "merhaba" diyerek Atatürk'e hitaben söylenilen bir şarkıyı eklemek isterdim. Ne güzel olurdu.
Saygılarımla

ramazan dedi ki...

sevgili blogdaşım merhaba,bu kelimeyi ben de seviyorum.çok sıcak geliyor bana.bir sürelik ara verdiğim yazılarıma tekrar merhaba diyecektim ki bu başlığı gördüm.ne güzel.
sevgiler.

HüseyinSYK dedi ki...

Selamlaşmayı, bıyığı, kılık kıyafeti karşı tarafı değerlendirirken mevzu bahis etmek Bence Faşizan bir duygudur...Asıl olan niyettir..Harekettir..Sevgidir.. Yürektir..
bu arada çağ kendi neslinin jargonunu kendisi oluşturur...Eğer bunları yadırgıyorsak bu genç nesil ile aramıza biraz mesafe girmiş demektir...
:)))

mehbup dedi ki...

Günün blogunu en içten dileklerimle kutlarım. Tebrikler..

GeCe dedi ki...

demekki ardından gelen sağol böyle çıkmış bana biraz anlamsız gelirdi

Evren - Sahne dedi ki...

Merhaba.

Sayfanızla bugün yeni tanıştım ve çok ilgimi çekti. İlk yazdığınız yazıdan itibaren tüm yazdıklarınızı okuyacağım. Paylaşımlarınız için teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Ben genelde Esenlikler derim. Paylaşım için teşekkürler.
İnternette konuşulan çok şeyi anlasamda özellikle anlamıyormuş gibi yapıyorum.
Sevgiler...