Birkaç bayiiye sordum kalmamıştı.Nihayet bir tane bulabildim.Bazen öyle zor kelimelerle karşılaşıyorum ki sözlük kullanmak şart oldu…
Kafama takılan,buna netten bakmalıyım dediklerimde var içlerinde.Mesela ”Asitane” kelimesi ile ilk karşılaştığımda asit üretimi yapılan yer gibi algılamış,İstanbul’un eski adlarından biri olduğunu öğrendiğimde şaşırmıştım.
~~~~
Osmanlı döneminde “Kültür ve Sanat merkezi”anlamında kullanılmış,İlk Türkçe sözlükte "eşik" ve "büyük tekke merkezi" olarak açıklanmış…
~~~~
Bu kadar güzel bir şehrin isminin böyle kalmaması ne sevindirici değil mi?
7 yorum:
Kaç kere karşılaşmıştım da ,anlamını araştırmak aklıma gelmemişti.Öğrendim,sağolun.
Umarım yine istanbul'un adını tekrar Asitane koymazlar:(
sevgiler
Çok haklısın, iyi ki Asitane kalmamış.
Yıllar önce karşılaşmış ve araştırmıştım ben de. İlk gördüğümde oldukça da şaşırmıştım sizin gibi. İstanbul kesinlikle çok daha güzel bir isim. Fotoğraf da şahane bu arada :)
Asitane , tarikatı kuran pir'in bulunduğu merkeze verilen genel addır. Tarikat "tarik"ten gelmekte ve yol anlamındadır. Yani tasavvufi açıdan izlenilen yolun kurucusunun bulunduğu dergah dergahların merkezidir ve Asitane olarak adlandırılır. Bundan hareketle Osmanlı Döneminde hükümetin merkezi İstanbul olduğu için Asitane olarak da anılmaktadır. Asitane dışında Osmalı Döneminde İstanbul'a Asitane-i Devlet de denilmektedir.
İstanbul'un kökeni ise İslambol'dan gelmektedir. Yani müslüman bol , gibi çevrilebilir. Sultan 3. Ahmet zamanında basılan paralarda İslambol ismine rastlamak mümkündür.
Sevgilerimle...
Ne çok şey öğrendim sizin bloğunuzdan!
Teşekkürler, sadece öğrenme değildi, kendimi iyi hissettiren yazılarınıza haksızlık olmasın.
Biliyordum.Bulmaca çok çözerim..çok çıkar bulmacalarda..
Haklısınız.İstanbul daha güzel.
Yorum Gönder