19 Mart 2010

SASANDO…

Sasando’yu bir takvim yaprağında gördüm önce…Yanı başımdaki kütüphane kaynaklarından yapılan araştırma ne yazık ki sonuçsuz kaldı.İnternetteki bilgiler ise kısıtlıydı.


Endonezya’da kullanılan geleneksel bir çalgı Sasando, doğum, düğün ya da benzeri sosyal etkinliklerde kullanılıyor.Hüzünlü müziği ve rahatlatıcı etkisi nedeniyle cenaze törenlerinde de çalınıyor.Gitar,ud gibi telli bir çalgı olan sasandonun yapımında bambu, palmiye yaprakları ve çiviler kullanılıyor.Müzik aletini çalmaksa özel bir yetenek gerektiriyor.
Kısaca bahsetmişken bu ilginç çalgının bir de sesini dinletelim…


9 yorum:

Adsız dedi ki...

ne kadar ilginç bi görüntüsü var. yan yatırsan gemi gibi :) sesi güzelmiş ama..

Adsız dedi ki...

Sesi gerçekten çok güzel ama sanki bana cenaze için uygun değil gibi geldi..Yanına bir kahve alacaksın,kulağında bu müzik ve elinde keyifli bir kitap :) Ben bu müzikte bu keyfi buldum...

BLOOM dedi ki...

ne güzel bi post sabah uyanıp yeni bi şey öğrendim sayende.bence sesi çok güzel.tatile gitme isteği uyandırıyor.ama cenazede de çalınır valla.rahmetli huzur içinde gitsin diye:)

ramazan dedi ki...

Blog dünyasını bunun için seviyorum.Neler tanıyoruz.
Elinize sağlık.

ali zafer sapci dedi ki...

Sayenizde yeni bir şey daha kattık bilgi dağarcığımıza. Teşekkürler. Bu çalgının sesi dinlendiren, yatıştıran bir ses değildi, sonuna kadar zor dayandım.

cactusdcany dedi ki...

en son buna benzer bir alete elektro dümbele gitar yakıştırmasını elimde olmayarak yapmıştım . Ama farklı bir çalgı yada yorum aleti tanışmış olduk :)

ella dedi ki...

bu çalgıyı ilk defa görüyorum, ilginçmiş

Nina Noctis dedi ki...

İlk defa böyle bir şey gördüm ben.. hiç bilmiyordum.. :)

Teşekkürler.. :)

Zeugma dedi ki...

İlk kez gördüm, duydum ve dinledim..
Öğreneceklerimiz bitmemiş daha..
Teşekkür ediyotum, ilginçti çok..

Sevgiler...