09 Mayıs 2011

YILAN NEDEN TIP SEMBOLÜDÜR ?


Tıp kelimesi kaynağını eski Mısır şehir TEB (Thebai)’den alıyor.

TEB şehri o dönemde Mısır’ın en önemli tıp merkezlerinden biri ve geleneksel inanışa göre Teb şehrinin simgesi yılan kabul ediliyor.

Sanat tarihi eserlerinde yılanın ilk defa tıp sembolü olarak kullanılması ise Sümerlere dayanıyor.Sembolde yaşam ağacına sarılı bir dişi bir erkek yılan görülüyor.Bu sembolde sopa yaşamı,yılanlar ise (kadın –erkek ) gençliği temsil ediyor.

Yunan mitolojisinde tanrı Zeus’un önce öldürüp sonra Tıp tanrısı ilan ettiği Asklepios,tıp sembolündeki asaya sarılmış yılanla bütünleştirilmiş.
Asklepios’a göre hekim yılan gibi olmalı sırrını kimseye söylememeli,sabır ve sükun içinde çalışmalıdır…

İslam ülkelerindeki kıssalarda ise Lokman Hekim,ölümsüzlüğü keşfettiği formülünü heyecanla geçtiği köprüden düşürüyor.Otlar Lokman Hekim geri alamadan bir yılan tarafından  yeniliyor.Yılan o günden sonra  yaşama gücünü ve sağlığı temsil ediyor…

Yılanlı sembol, bugün tüm dünyada sağlık bilimlerini (hekimlik,diş hekimliği,eczacılık ve veterinerliği ) temsil ediyor…

5 yorum:

ferulago dedi ki...

Eczacılıkta hem zehri-hem de panzehiri temsil eder. Ayrıca deri değiştirerek yenilendiği için sağlık bilimlerde çalışanların da gelişen bilime ayak uydurması için kendini yenilemesi gerektiğini anlatır. Ena zından ben böyle biliyorum :)

DOREMİ dedi ki...

sağlık sembolü,yenilik,sağlığa kavuşma gibi konuları anlattığını biliyordum..hımm bir de yaşam gücünü temsil ediyormuş..güzel..:))

balböcükleri dedi ki...

cnm merak etme bir ara tarifleri atarım acil değilse

aysema dedi ki...

Sayende çok şey öğreniyorum. Teşekkür ederim.

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

güzel paylaşım... ben de yunanlılara dayandığını biliyordum yılan sembolünün ama dayanağını bilmiyordum.. teşekkürler...