08 Mart 2012

ÇİÇEK AŞISININ İLGİNÇ KEŞFİ

Geçen ay içersinde tanıdığım pek çok çocuk ve hastalığı geçirmemiş yetişkin su çiçeği geçirdi.

Bu hastalığın belli bir görülme zamanı varmı  yoksa tesadüf mü bilmiyorum? Kişisel gözlemim bu.

Deri üzerinde oluşan ve su toplayan yaraların özellikle kaşınmaması,patlatılmaması gerekiyor.Ciltte sonradan iz kalmaması,hemde yaraların dağılıp çoğalmaması için. Hastalığın kuluçka süresinin 15 gün olduğunu da belirteyim.

Ve doktorumuzun söylediği üzere Hamile bayanların çok dikkat etmesi, bebeklerinin olumsuz etkilenmemesi için çiçek hastalığı geçiren hastaya kesinlikle yaklaşmaması gerekiyor.Daha başka ayrıntıları da var ama ben şimdilik onlara değinmeyeceğim.

Çiçek hastalığı bulaşıcı,yüzyıllar boyuda  ölümcül etkisini sürdürmüş.Tabii aşısı bulunana kadar.Aşının bulunma hikayeside çok ilginç.

1774 yılında İngiliz Doktor Edward Jenner çiçek hastalığının ineklerde de görüldüğünü fark ediyor yalnız ineklerin insanlar kadar ağır geçirmediğini gözlemliyor.Üstelik inek sağan kadınlarında  bu hastalığa yakalandığında ölmediklerini,kısa sürede iyileştiklerini  tespit ediyor.
Çiçek hastalığına karşı direnç kazandığını düşündüğü inek sağan bir hastasının kolunda sıyrık açıp inek çiçeği  sıvısıyla hastayı aşılıyor.Başarılı olan sonuç tıp dünyasında kabul görüyor.

1800 yıllardan sonra çiçek hastalığı ölümcül olmaktan çıkıp tüm dünyada aşısı kullanılmaya başlıyor.


6 yorum:

*mehtap dedi ki...

benim ikizlerde sanırım 9 yaşında ilkbaharda geçirdiler ama hafif atlatıyorlar aşıdan dolayı artık.Kaşımamaları önemli .

gülümse dedi ki...

haha demek insanlık çiçek hastalığından kurtuluşunu bir ineğe borçlu:)

bahar006 dedi ki...

Aslında çiçek aşısnın mucidi Türklerdir, Jenner ıslah etmiştir.

şahane kadın dedi ki...

ay evet ya benim de çevremde çok insan su çiçeği geçirdi :/ mevsimli falan mı cidden acaba.

Giz dedi ki...

Küçükken çiçek olmuştuk annem ne kadar uğraşmıştı patlamayalım da iz kalmasın diye aklıma geldi şimdi hatıralar :) hikayesini de bilmiyordum keyifle okudum tatlım :)

zynplcy dedi ki...

Zamanında 17 yaşındaki arkadaşımda çıkmıştı kötü bir durum dikkat etmek gerek..