16 Ekim 2012

Bademler Köyü ve Mordoğan Günlüğü



Yolumuzun üstü aslında, yanından kaç kez geçtik kimbilir? ancak bir kere bile uğramışlığımız yoktu Bademler Köyüne.

Babam "işte Metin Erksan'ın dünyaca ünlü ödüllü filmi Susuz Yaz burada çevrildi" deyince farkına vardım.O gün kısmet olmadı.İlerleyen günlerin birinde "hadi bu sefer uğrayalım" dedim.

Bademler köyü  İzmir- Seferihisar yolu üzerinde ama biraz iç tarafta kalıyor.

Beyaza boyanmış köy evlerini,sokakların temizliği  ve düzenini incelerken ilk sürprizle karşılaşıyorum.Köy Tiyatrosu,bir köy için hiç alışık olmadığımız bir durum.Sonradan öğreniyorum ki her yıl Mart ayında köy sakinleri arasından isteyen kişiler o yıl sergilenecek oyun için isimlerini  yazdırıyorlar.Dünya Tiyatrolar gününe yetişecek şekilde provalara başlanıp,oyun için hazırlık yapıyorlar.Türkiyenin çeşitli yerlerinden gelen, protokol hatta Uluslar arası konuklar eşliğinde oyunları sergiliyorlar ve bu bir ay boyunca devam ediyormuş.
İlerleyen zaman içinde oyuncuların çeşitli yerlerde turnelere veya festivallere de katıldığı anlatıldı.Bu çok hoşuma gitti doğrusu.

“Susuz Yaz “ filmine ait evin şu an kullanılmadığını ancak köyün kültürel faaliyetlerinin sergilendiği bir müze olduğunu öğrendim.Ancak müze kilitli ve anahtar köy muhtarında imiş. J Öğle saatleriydi muhtarı bulamadığımız için orayı görüntüleyemedim.

Köyün merkezi  havanında sıcak oluşu nedeniyle oldukça sakindi günlerden Çarşamba.Meğerse burada hareketlilik Pazar günü oluyormuş.Organik ürünlerin satıldığı “Kadınlar Pazarı” kuruluyormuş.

Bir daha sefere diyerek ayrılıyoruz Bademler Köyünden…









Mordoğan İzmir’e 80 km uzaklıkta bir  sahil kasabası. Sakinlik isteyenler için birebir.
Çeşme yolu üzerinden Karaburun’a sapıyorsunuz. Yolu biraz sıkıntılı.Virajlar nedeniyle gözünüzü pek yoldan ayıramıyorsunuz ancak denizin  ve doğanın temiz görüntüsü  yeni yerlerin keşfi size bunu unutturuyor.

Bu benim Mordoğan’a ikinci gidişim, balık çiftliklerinin artmış olması dikkatimi çekti.Kirlilik yarattıkları düşüncesiyle halkta şikayetçi bundan çünkü Akdeniz Foklarının geldiği bir yer burası.Fokların gelişi denizin temiz oluşununda bir göstergesi haklı olarak kirlilik istemiyorlar.






7 yorum:

çiço dedi ki...

biliyorum burayı çok güzel bir doğası var yani aslında kuş adasından çeşmeye geçerken orası neresi burası neresi merakımızla kaybolduğumuzu sandığımız bir yerdi :) hakikatten çok güzel tamda fotoğraflarındaki gibi ellerinize sağlık ay yine kaybolasım geldi :)

Klio'nun Şarkısı dedi ki...

Güzel paylaşım. Bademler Köyü ilgimi çekti. Tiyatroya verdikleri önem şahane bence.Helal olsun diyorum.

Giz dedi ki...

Ben ilk kez bir köye tiyatro olduğunu duyuyorum, hem şaşırdım hem de çok sevindim buna. Keşke tüm köylerimiz bu şekilde modern ve yeniliklere açık olsa..

SU Hanımın Çiftliği dedi ki...


Kadınlarının yemek sonrası sahneleyecekleri oyu için tiyatro provasına gittiği, kadınlar için köy kahvesinin olduğu, japonya ile öğrenci değiş tokuşu yapan, meydandaki köftecisinin lezzetli köftelerinden yemeyenlerin pişman olduğu bir köydü Bademler
elinize sağlık ne güzel kareler yakalamışsınız
Bademleri gündeme taşımışsınız

MÜGE KÖKLÜ ATİK dedi ki...

Merhaba

Sitenizi yeni kesfettim, cok icten paylasimlar

Izleyiciniz oldum. Benimkine de sizi beklerim www.mugekokluatik.blogspot.com

Sevgiler

Ates boceginin annesi Muge:)

Arzu Sarıyer dedi ki...

Çok sevdiğim güzergah buram buram Ege kokan...Bademler Köyü ve köy tiyatrosunu yakından tanımaktan onur duyuyorum.Fotoğraflarınız çok güzel,teşekkürler.

Begonvilli Ev dedi ki...

Keyifle okudum yazınızı. Zaten Seferihisar'ı görmeyi istiyordum, yakınlarındaki bu güzel köyü de görmek isterim.