05 Kasım 2013

Kutsal Sayılan Bülbül Dağı 7 Yılda Nasıl Yemyeşil Oldu ?

İzmir'e yolculuklarımın en güzel bölümüdür.Salihli'de başlayan yeşil görünüm yol boyunca evimize kadar devam eder ardından gelen deniz görüntüsü ile kendimi daha bir mutlu hissederim.

Tabii bahsetmiş olduğum bu yeşil görünüm yıllar içerisinde belli aralıklarla zarar gördü havaların ısınması ve dikkatsizlikler sonucu bu bölgede orman yangınları yaşandı.

Televizyonlardan o yanışı izlemek hatta büyük tehlikelere tanık olmak gerçekten üzücüydü.

Sonrasında yanmış kül olmuş ağaçlara bakarak evime yol almak daha da üzücü oldu.



Ağustos 2006
Evimiz İzmir'in Selçuk ilçesine oldukça yakın.

Selçuk ilçesi Meryem Ana Evi'nin orada olması dolayısıyle her yıl 1 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği ve Hristiyan inancına göre hac ibadetlerini gerçekleştirdiği bir yerdir.Meryem Ana'nın son zamanlarını Bülbül Dağında geçirdiği söylenir.

Bülbül Dağı 2006 yılında çıkan orman yangınıyla çok büyük zarar görmüştü öyle ki alevler bu turistik eve kadar dayanmış bölge acilen boşaltılmıştı.Yalnız bu arada çok ilginç bir şekilde yangın hızını keserek durmuş, ev yanmaktan son anda kurtulmuştu. Ancak bölge artık iç karartıcı bir görünümdeydi.

Geçen ay okuduğum haber ile öyle sevindim ki size bahsetmek bugüne kısmet oldu.

Orman Bölge Müdürlüğünün 7 yılda yapmış olduğu ağaçlandırma çalışması sonrası yanan yerler tekrar yeşil bir görünüme kavuşmuş.

Yanan sahaya 46 bin fıstıkçamı,160 bin kızılça,30 bin kara servi,15 bin yalancı akasya, 3 bin mersin,900 mantar meşesi, 300 top akasya, 500 diş budak, 315 defne,3 bin zakkum, 200 erguvan ve 300 katırtırnağı dikilmiş.

Normal şartlar altında bölgenin eski görünümüne kavuşması için çok uzun yıllar hatta yanan ağaçların boyuna gelmesi için 60-70 sene geçmesi gerekiyor.

Birden eskisi gibi olması beklenemez ancak gelecek nesiller için yapılan ağaçlandırma çalışmasının bu kadar kısa sürede bölgeyi yeşile büründürmesi oldukça sevindirici bir gelişmeydi.


Eylül 2013

Hiç yorum yok: