30 Kasım 2008

LEPTOSPİROZ NEDİR ?

Günlük hayatımızda sıkça karşımıza çıkacak bir konu olduğu için ekliyorum.Bence mühim bir konu..
"Kısa süre önce bir kadın son derece önemsenmeyen bir sebepten dolayı hayatını kaybetti. SEBEP!...Hayatını kaybeden kadın haftasonu piknikteyken, bir kutu içeceği (Fanta, Kola vs.) kutusundan içti.Aniden fenalaşan bayan, pazartesi günü Lozan'daki CHUV'ye sevk edildi ve Çarşamba günü vefat etti. Otopsi sonucu Leptospiroz fulgurante'den öldüğü anlaşıldı. Yanında bardak götürmemişti ve içeceği direkt kutudan içmişti. Kutular kontrol edildiğinde, kutularda fare urini (idrarı) bulunduğu, yani Leptospiras ile kirlendiği ortaya çıktı. Muhtemelen kadın, kutunun ÜSTÜNÜ TEMİZLEMEDEN AĞZINA GÖTÜRÜP İÇMİŞTİ... Kutunun üstüne Fare urini (idrarı) bulaşmış ve kurumuş ki( bu zehirli maddeler içermektedir) bu da Leptosiproz'u (enfeksiyoz sarılık) ortaya çıkaran Leptospiras içerir. Bu kutular fare bulunan depolarda muhafaza edilir ve temizlenmeden Pazar'a sürülür.Kutular satın alındıktan sonra buzdolabına konulmadan önce bulaşık deterjanı ile özenle temizlenmelidir.
İspanya'da İNMETRO tarafından yapılan bir araştırma sonucunda,bu kutular tuvaletlerden daha da fazla kirlidir!!! "
Doç.Dr. Osman Genç
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı
Kınıklı Denizli Tıp Laboratuarı Fordwerke'den tıbbi haber

19 yorum:

nazo dedi ki...

off yaa insanın içi bir acayip oluyor. Kimbilir daha neler alıyoruz farkında olmadan :( Daha önce okumuştum bunu. Bir de teneke konservelerde küflenme durumu olduğunda, içindeki yiyeceğe geçiyor ve o yiyecek vücuda alındığında ölümlere sebebiyet verebiliyor. O yüzden cam kullanmak en sağlıklısı !

Gizem. dedi ki...

çok dikkat edilmeli ;ben zaten sürekli temizliyorum ama böyle sonuçları olacağını bilmiyordum.Eh artık 10 kat silerim :)

Sagır Kedi dedi ki...

Doğruuu...Aslında hikayede geçen bayan değildi bir çocuktu başka bir hikayede de bir genç kızdı.Kimin başına gelmişse gelmiş ama ana tema doğrudur.Ben gazlı içecekleri sık tüketen biri değilim ama içilecekse mutlaka ağız kısmını yıkarım silerim.Hatta bardakla içeceksem bile silerim.Sonuçta ağız kısmından içecek dökülüyor mikrop da çabası...

Unknown dedi ki...

selam,blogumun ziyaret edilip yazılarımın okunması beni mutlu ediyor.Bende sizin yazılarınızı beğendim.İzlemek istedim.Birbirimize link verirsek daha yararlı olacağını düşünüyorum...Yazılarında başarılar...

rebelon dedi ki...

vay be..hayatımız garip sebeplerden bile uçup gidebiliyo.insan hayatı ne kadar da ucuz.

Lezzet Gemisi dedi ki...

MERHABA CANIM. ZİYARETİN VE GÜZEL YORUMLARIN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SAYFANI ÇOK BEĞENDİM. EMEĞİNE SAĞLIK. TEKRAR GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE, KEYİFLİ PAZARLAR...

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

nazocum,cam kullanmak bencede en iyisi ama dışarıda her an bunu sağlamak zor oluyor..kutu içeçekler her an hayatımızda.
rebelon,bende aynı şeyi düşündüm..insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı..
bilgicelli ekliyorum senide arkadaşım..

Unknown dedi ki...

Buna benzer ihmaller her gün yaşanıyordur.İnsan hayatına ne kadar önem verdiğimiz ortada.Paylaşımın belki bir kaç kişiyi kurtarır...teşekkürler.

miracsaral dedi ki...

Bir daha kola içmiyorum diyeceğim ama bu mantıkla piyasadan aldığımız her içecekte bu tehlike var. Cidden en iyi içecek evde kendi gözlerimizle hazırlayacağımız içecekmiş..

şeker pasta dedi ki...

Bunu duymuştum ben, kutudan yada şişeden içecek içilmesine hep karşıyımdır zaten. Çok dikkatli olmak lazım..

Adsız dedi ki...

ben zaten hiç içemem ama bazen insan mecbur kalıyor. Yazıyı izniniz olursa maille tanıdıklarıma ulaştırmak isterim ki herkez faydalansın.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

sevgili fatma öcelikle merhaba,bu konu benim çok dikkatimi çekti..dikkat ettiysen pamukkakele üniv.bir hoca tıp dergisinden derlemiş...bende yayınladım...tabii daha çok kişinin bilinçli olması için neden olmasın?..memnun olurum..görüşmek dileğiyle..

Ebruli dedi ki...

Bu hastaligi uzun zamandir biliyorum ama koskoca firmalar da urunlerini daha steril sartlarda saklayacak yerler bulsunlar. Ben bu tarz asitli icecekleri uzun zamandir tuketmiyorum ama bunlarin muptelasi olmus kalabalik bir nufus var dunyada...

Unknown dedi ki...

amanın :(

Cavill dedi ki...

kutulu birşey tüketmek zorundaysak mutlata sabunla yıkarım, en kötü ihtimal pipet isterim.

daha önce duymuştum bu hastalığı, çok dikkatli olmak gerek bencede...

SMİLENA dedi ki...

teşekkürler paylaştığın için hep aklımda olacak.duymayanlara da anlatılacak...

papagangibi dedi ki...

öncelikli olarak ilginç konulara değinen güzel siteniz takibimde :)
benim kola, fanta gibi içecekler ile pek aram yoktar ama 40 yılın başında içecek olsam mutlaka silerim kutunun ağzıma değecek tarafını.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

sevgili papağan gibi asıl ben memnun oldum sizi tanıdığıma sizinde çok ilginç gözlemleriniz olmuş..bende inceledim..görüşelim gene..sevgiler..

Amenhotep dedi ki...

okuyunca hayatımızın ne kadar ucuz olduğunu, uzun ileriye dönük yapılan planların aslında gerçekten uzak birer hayal olduğunu anladım. hani boşuna dememişler ''KuL KuRaR KaDeRDe GüLeR''miş diye... =(