13 Kasım 2010

PATATESTEN İÇME SUYU NASIL ELDE EDİLECEK ?


Yeryüzü kaynaklarının hızla tükendiği günümüz koşullarında düşünülen müthiş bir proje bu.

PepsiCo şirketler grubu şu günlerde patatesin suyunu çıkarmaya yarayan bir teknik üzerinde çalışıyor.Cips üretiminde kullanılan pişmiş patatesin suyunu tekrar kullanılabilir hale getirmeyi amaçlayan projeye göre fabrikalar su ihtiyacını tamamen patatesten karşılayacak.İlk başlarda elde edilen su patatesin yıkanması,soyulması ve doğranması sırasında kullanılacak daha sonrası için düşünülen fabrikalara içme suyu üretilmesi hatta fazla suyun yakın bölgelerdeki yerlere aktarılması...

Konuyla ilgili İngiltere’nin Skelmersdale bölgesindeki bir fabrikada deneme çalışmaları başlamış.Patatesten saatte 3000 litre su kazanılması bekleniyor.

Cumhuriyet Bilim-Teknoloji ekinde ilgimi çeken bir haberdi.Belli mi olur ? gelecekte bu muhteşem beyinler “taşı sıksa suyunu çıkarır” deyimini bile gerçek kılabilirler… :)) :))

foto.

7 yorum:

Yılmaz Barış dedi ki...

ilginç ama pek verimli olmaz gibi...
daha çok reklam kokan bir hareket, "biz doğayı koruyoruz" reklamı havası var...

Hayattan Azıcık dedi ki...

National geographic'te bende portakal suyunun yapımını görmüştüm. Hiçbirşey mi atılmaz. İnsanlar taşı sıkıp suyu çıkara dursun. Biz yerimizde saymaya devam edelim çok zenginiz saçalımm duralım gari...

Sevgiler...

Swotpisces dedi ki...

Olmaz olmaz demeyelim, insanlar acaip kirli suları arıtabiliyorlar, kaldı ki patates, hiç fena sayılmaz.

NOLYA dedi ki...

patatesler susuzmu yetişiyormuş?.. daha az suyla,daha fazla patates yetiştirmek için genetik modifikasyonlara başvururlarsa daha iyi birşeyler ortaya çıkmayabilir..elbetteki susuzluğa çareler aranmalı,fakat var olan tüm su kaynaklarını korumayı,kirletmemeyi,üretimleri sonrasında atık suyu tam içilebilir su kıvamına getirebilmeyi hedefleyip sonra alternatifler arasalar keşke.. o zaman samimi olduklarına ve topluma yararlı bir şeyler yapma amacında olduklarına bir nebze inanabilirim..

ELİF dedi ki...

İlgınç ,belli mi olur ilerde patates suyu içiyormuşuz...Ülkemizin her yerinden su fışkırırken...
bU ARADA CANIM BAYRAMINI KUTLUYORUM...

Çınar dedi ki...

İyi bayramlar
Sevgiler

ali zafer sapci dedi ki...

İyi bayramlar dilerim.