09 Kasım 2012

Elimde 74 Yıllık Bir Gazete,Tarihe Dokunuyorum... (28 fotoğraf)


Bu sefer farklı bir şey olsun istedim.
Sizi 74 yıl öncesine götürmek niyetim.Tam bugün 9 Kasım 1938...

Zaman zaman bahsettiğim dedemden babama,babamdan bana kalan çok kıymetli gazete kolleksiyonumu nihayet dolaplardan çıkarmak nasip oldu.

Bir tanesi 9 Kasım 1938 olmak üzere,üç tane 10 Kasım 1938 tarihli gazetenin sahibiyim.

Kolleksiyonumda önemli gün ve olaylara ait şu an itibariyle sayısını net bilmediğim ancak en son 500 civarı saydığım gazeteler var.

Ben özellikle bugünü paylaşmak istedim.
Çocukken de ilgiyle bakar tek tek okurdum ancak değerini o yıllarda pek kavrayamıyorsunuz.Bugün ise elimde tutarken daha farklı hissettim kendimi.
74 yaşında,sayfaları sararmış bir tarihi elimde tutmak, yabancı devletlerin ve ulusumuzun Atatürk için söylediği övgü dolu sözleri okumak beni çok duygulandırdı.

Nurlar içinde yatsın.
Minnetle ve Saygıyla tekrar anıyorum Mustafa Kemal Atatürk'ü ve sizi fotoğraflarla baş başa bırakıyorum.






























(Profesyonel  bir makinaya sahip olmadığım için,kusurlarım olduysa şimdiden affola...)

20 yorum:

Günce Akıncı dedi ki...

Ne söylicemi bilemedim birşeyler söylemek istememe rağmen, çok kıymetli elindekiler.. incelerken bi garip oluyo işte insan.. bunları bizimle paylaştığın için çok teşekkürler..

Gezgin Kız - Traveler Lady dedi ki...

ağlattın beni canım :(( yani böyle bir mirasa sahip olduğun için gurur duymalısın ailenle... izninle yazının linkini facebookta paylaşıyorum, herkes okumalı bu acılı günün gazetelerini.

Klio'nun Şarkısı dedi ki...

Çok şanslısınız. Ne iyi yapmış dedeniz, babanız. Çok iyi geldi bu paylaşım.
Yeni Sabah'taki yazı çok güzel: "Bu milleti en iyi Atatürk anladı"
Ruhun şad olsun Atam!

ikitanemvebiz dedi ki...

hepsini tek tek okumaya çalıştım çok şanslısınız,
bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler .
SAYGIYLA ANIYORUZ ...
UNUTMADIK...

aysema dedi ki...

Çok değerli bir miras bu, paylaştığın için teşekkürler...
Saygıyla, özlemle anıyoruz Atamızı...

Diyetisyen Figen Aksel dedi ki...

Elinizdeki çok değerli mirası kıskanmadım desem yalan olur keza fotoğraflarına bakarken bile içim ürperdi, elimin ayağımın canı kesildi. Sanki bugünün gazetesiymiş gibi hissettim. Ne kadar şanslısınız. O değerlere çok iyi bakacağınıza eminim ancak siz yine de onlara iyi bakın...

Adsız dedi ki...

Minnettarız, Atamıza ve onu unutmayan kadir kıymet bilenlere.
Sevgilerimle.

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar,

Türkiye Cumhuriyetinin banisi, büyük devlet adamı ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü, sonsuzluğa uğurladığımız günün 74. yıldönümünde onu bir kez daha özlemle, saygıyla, sevgiyle ve rahmetle anıyoruz.

"Büyük liderler için kuşkusuz ki matem değil; fikirlerine sadakat gereklidir." fikrinden hareketle 10 Kasım tarihini bir matem ve milli bir yas günü olarak kabul etmek yerine, fikirlerine yönelmek için bize verilmiş bir fırsat olarak görmekteyiz.

Demokratik, laik ve çağdaş değerlerinden oluşan kişiliğindeki bütünleştirici kimliği ve bilimi kılavuz edinmiş olan anlayışı ile Atatürkçü Düşünce Sistemi, TC. Devletini milleti ile sonsuza denk bölünmez bütün olarak yaşatacak, en büyük ateşleyici güçtür.

Bu duygu ve düşüncelerle, ilke ve devrimleriyle hiç sönmeyecek bir meşale misali aydınlattığı uygarlık yolunda kararlı ve de istikrarlı ilerleyişimizi sürdüreceğimize, manevi huzurunda söz veriyor ve kendisini rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

Selam ve dualarımla.

ayamaya dedi ki...

çok duygulandım, gözlerim dolu dolu sanki o günleri yaşadım, çok özel bir paylaşım olmuş, teşekkürler

Elifin Terazisi dedi ki...

Çok özel bir kolleksiyonmuş.
Atamızı saygıyla anıyoruz....

bücürükveben dedi ki...

Muhteşem bir kolleksiyon bu arkadaşım, daha doğrusu bir hazine! Bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ediyorum kendi adıma..tek tek uzun uzun baktım hepsine, özellikle bugün türbanlı,çarşaflı olup da Atatürk'e düşman olanlar keşke şu çarşaflı ve ağlayan kadıncağızın fotosunu görebilselerdi:(((((nur içinde yatsın...

Adsız dedi ki...

vayy bee çok değerli bişey bu. hep merak etmişimdir o yıllarda, o günlerde neler oluyodu ükede neler konuşuluyo, neler nasıl yazılıyodu..

bu arada merhaba..
tesadüfe bak ki, 1938. takipçin oldum :))

Gülcan :)

Adsız dedi ki...

Mustafa Kemal Atatürk`ün aramızdan ayrılışını milletiyle paylaşdıgın için teşekkürler.Atamıza rahmetler diliyorum. Ruhu şadolsun.

Unknown dedi ki...

teşekkür ederim değerli paylaşımların için

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum,göstermiş olduğunuz ilgi için.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Sevgili Gülcan hakikaten çok ilginç bir tesadüf olmuş bu:=))gülümsettin beni.

Mshn dedi ki...

Vay canına, gerçekten tarihe dokunmak bu. Çok etkilendim. Gördüğüm en anlamlı blog paylaşımlarından birisi, teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Daha anlamlı bir Atatürk'ü Anma postu yapılamazdı herhalde. Çok etkilendim hatta sarsıldım bu kareleri incelerken. Dönemin gerçekliği beni içine çekiverdi ve o acı günü yaşamış kadar oldum. Elindeki bu güzel hazineleri bizimle paylaştığın için çok teşekkürler...

Ebruli dedi ki...

Bu gazete kimden yadigar keşke onuda anlatsaydın. Merak ettim. Çok az kişide saklıdır bu gazete. Çok duygulandım...

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Sevgili Ebruli,ara ara bu konudan bahsettiğim için çok fazla detaylandırmadım haklısın ama bu yazıda kısaca belirtmiştim.
Gazete kolleksiyonuna dedem 1937 yılında başlamış,önemli gün ve olayların manşetlerine bakarak o güne ait bir gazete ayırmış.Sonra bu gazeteleri 60'lı yıllarda babama vermiş 90'a kadar babam devam ettirmiş.Körfez savaşı başladığında gazeteleri bana verdi,o günden beri ben devam ettiriyorum sayıca çok olduğu için muhafazası kolay değil açıkçası ama çok kıymetli hepsi.