4 Kasım 2012 Pazar

Her Sene Olduğu Gibi Bu Sene de Zeytinimizi Kendimiz Yaptık.


Biz her sene zeytinimizi kendimiz kurar,uzun bir süre dışarıdan zeytin almayız.

Annemin kışlık hazırlıklarından sıra gelmediği için bu sene zeytini Ankara'da yapmak nasip oldu.

İzmir'den gelen zeytinler burada kuruldu.

Yapımını anlatmadan önce zeytinle ilgili kısa birkaç hususa değinmek isterim.

Evliya Çelebi'nin Ege topraklarına dair meşhur bir sözü vardır. (Seyahatname-Aydın İli) 
“Dağlarından yağ, ovalarından bal akar.” diye bahseder.

Bende şanslıydım ki işte o verimli toprakları uzun uzun gezme fırsatı buldum bu yıl.

Zeytin ve İncir Kuran-ı Kerim'de adı geçen kutsal ağaçlardan,meyveleri değerli ve şifalı...

Sonbaharda yeşil zeytin yapımı başlar.Cinsine göre ayrılan yeşil zeytin Kırma ya da Çizme şeklinde ayrılır.Kırma zeytin "Çekiçte-Çekişte" Kıbrısta "Çakıstes- Çakıstra" şekliyle adlandırılır.

Her yeşil zeytinden kırma olmaz yani...



Haaa bir de iri Kalamata zeytini vardır.Ege Bölgesinde halk arasında "eşek zeytini" olarak satılır.

Siyah zeytinin yapım dönemi ise yılın son aylarında olur.Yeşil zeytine göre yapımı daha zahmetsiz ve kolaydır bunun için sadece kaya tuzu yeterlidir.

İlginçtir Karaburun,Çeşme ve Kuşadası'nda dalında olan siyah zeytin ağaçları vardır.

Gelelim zeytini nasıl yaptığımıza?

Fotoğraflarda iki ayrı ağaçtan toplanmış kırma zeytini görebilirsiniz.

Çok fazla parçalamadan kırılan zeytinler acısını çıkartmak üzere kavanoza koyulur.Kırma ya da çizme zeytin suyun içine bırakılıp ağzı kapatılır.

Eskiden suyunu daha sık değiştiriyorduk şimdi tadına bakarak duruma göre 4 ya da 5 günde bir suyunu değiştirip acısının çıkmasını beklenir ihtiyaç yoksa yani acısı çıkmışsa değiştirmeye lüzum yoktur.Servis için tabağa alınan zeytinler yağlanır limonlanır isteğe göre üzerine kekik dökülür.

Yapımı oldukça kolay,yemesi zevklidir.





11 yorum:

ali zafer sapci dedi ki...

Ne güzel üretmek! Zeytin, buğday ve üzüm kutsal yiyecekleri bu toprakların. Afiyetle tüketmenizi dilerim.

bücürükveben dedi ki...

Ne güzel! Keşke ben de öyle yapabilsem ama ağaç mı kaldı ki, zeytin ağacı bulayım?:))Rahmetli anneannem de 'pıtım' diye bir bitkinin minik üzüme benzeyen, üzümden çok daha minik nohottan minik dal üzerinde yetişen yeşil renkli bir meyve toplar, turşusunu kurardı, hayatımda öyle lezzetli şey yemedim meğer sadece Bitlis ve o yöredekiler bilirmiş..anneannem ölünce, pıtım da bir daha ne gördük, ne yedik...hani derler ya unutulmuş bir lezzetti bu...

bücürükveben dedi ki...

unuttum şimdiden afiyetle yiyin:)iyi hafta sonları

Ecehan dedi ki...

Ellerinize sağlık.
Bayılırım kırma zeytine. Burada da adına "çekiçge" diyorlar ve zeytinyağının içinde saklıyorlar.
Sağlık ve afiyetle yiyin inşallah.

Ecehan dedi ki...

Ellerinize sağlık.
Bayılırım kırma zeytine. Burada da adına "çekiçge" diyorlar ve zeytinyağının içinde saklıyorlar.
Sağlık ve afiyetle yiyin inşallah.

Budeliçocuk dedi ki...

Önce merhaba,

Güzel olmuş afiyet olsun..:)

Kübra'nın GÜNLÜĞÜ dedi ki...

çok zahmetli ama bir o kadarda lezzetli oluyor kırma zeytin:)
afiyetle yiyin inş.:)

Cekingen dedi ki...

Bizim buralarda çıtlama zeytin deriz buna :) Gerçekten harikadır tadı.Çok güzel görünüyor.Afiyet olsun

bakimliolmakasktir dedi ki...

hayatta en sevdiğim zeytin bu işte kendin kıracaksın yapacaksın ama ankarada yetişmediği için biz yapamıyoruz daa yiyemiyoruz da :)

FunD@ dedi ki...

ohh afiyet olsun.pekde severim..

Gezgin Anne dedi ki...

Bayilirim kirma zeytine, benimkileri de genelde annem veya ananem yapar. İzmirli olmanin avantajlari :)
Elinize saglik!