27 Ekim 2013

Ankara Kalesinde Bir Konak, Kınacızade Konağı


Ne kadar zamandır düzenlemeyi bekledi bu fotoğraflar? İş için aceleyle gittiğimiz Ankara Kalesi yazısının ikinci bölümü olacaktı işte bugüne kısmet oldu.

Kapıdan itibaren geçmişe ait ne varsa "merhaba" diyor size. Antika eşyalar arasında kaybolduğunuzu hissediyor nereye bakacağınızı şaşırıyorsunuz.

Görevli Neriman Hanım güler yüzüyle anlatmaya başlıyor.Konak 1800'lü yılların sonunda yapılmış 2007 yılında da Kıvırcık Usta tarafından restore edilmiş.

Şimdi hem restoran hem de cafe olarak hizmet veriyor aynı zamanda misafirlerini huzurlu bir ortamda eskiye dair bilgilendiriyor.











İkinci kata çıktığımızda sizi TRT'nin ilk kadın spikeri Jülide Gülizar'ın şahsi çalışma odası karşılıyor.
Emekli olduktan sonra da çalışmalarına devam eden Jülide Gülizar'a 2010 yılında konakta bir oda tahsis edilmiş, vefat ettiği tarihe kadar da çalışmalarına burada devam etmiş.

Vefatından sonra odası aynı şekilde korunarak konuklara açılmış.





Konağın bundan başka iki özel odası daha var. 
Biri İsmet İnönü'nün özel kalem müdürlüğünü yapmış ve kendisini kültür sanata adamış Yurdusev Arığ 'a ait bir oda.Diğeri ise dünyaca ünlü tarihçimiz Prof. Dr. Halil İnalcık'a ait oda.

O gün odalar kapalı olduğu için görüntü alamadım ancak Yurdusev Arığ'nın odasında kendisinin konağa bağışladığı eşyalarla müze haline getirildiğini öğrendim.
Müzede Cumhuriyet dönemine ait kadın-erkek giysileri çoğunlukta.




Konağın bahçesi ayrı bir güzel,kuş sesleri arasında nasıl huzur dolu görmeniz lazım.Yanınızda size eşlik eden demli bir de çay oldu mu değmeyin burada ki keyfinize...








Kınacızade Konağı
Adres: Kale Kapısı no.28
Ankara Kalesi  Ulus/ Ankara
Tel. 0312 324 57 14



*daha öncesini okumayanlar için gezinin yayınladığım 


Diğer sosyal ağlardan beni takip için;

5 yorum:

Hikayeci dedi ki...

güya ankara'da yaşıyorum ama hiç görmemiştim burayı, o kadar güzel görünüyor ve içerisi o eşyalarla birlikte o kadar şahane ki en kısa zamanda gitmek için yerimde duramıyorum :)

VuslaT dedi ki...

Ne kaleye gittim nede bu güzel konağı gördüm. Sayende gezdim. Teşekkür ederimn. Havalar ısınınca mutlaka gideceğim. Sevgilerimle..

Bahceperim dedi ki...

Harikaymış.İnsanlarımızın buraya sahiplenmesi ayrı guru verici ..Size de buranın tanıtımını yaptığınız için -haberdar- teşekkür ediyorum.İnşallah ,Ankara'ya gittiğim de burayıda ziyaret ederim.Sevgiler.

EVREN KONAKÇI dedi ki...

Eski mekanları korup hizmete açanlara tebrikler.

Hakan Ö. dedi ki...

resimlerin hepsi birbirinden güzel hangisine bakacağımı şaşırdım