22 Aralık 2013

Konya İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi ve Maket Müzesi

"Kış günü gezi olur mu?" demeyin.Zaten olamadı...
O gün şansımıza hava iyiydi ancak ufak bir kaza ile ayak bileğimi burkunca gezme planlarımı gerçekleştiremedim.

Konya'ya daha önce birkaç kez gitmiştim ama hepsi eş-dost ziyareti ile sınırlı kalmıştı.Hiçbir yerini gezmemiştim.

Varış öğle saatlerine denk geldiği için önce yemek yedik.Eğer Konya'ya hiç gitmediyseniz hemen belirteyim şehirde 600'e yakın lokanta bulunuyormuş.
Kararsız kalmamak adına gideceğimiz yeri önceden belirlemiştik.
Tercihimiz Cemo Restoran oldu.
Temizliği, servisi ve müşteri ilişkilerinden memnun kaldık.Konya'nın  "etli ekmeği" meşhur dediler.Herkes kafasında kuşbaşı doğranmış et tasavvur etti ama bildiğiniz kıymalı pide sadece uzunluğu ve hamurunun çok ince oluşu farklı.Sonradan öğrendik ki Konya'ya gelince aslında tandır yemek lazımmış.Kısmetse bir daha ki sefere...

Konya'ya Mevlana'yı ziyaret amaçlı gittik yukarıda bahsettiğim gibi yürüyemeyeceğimi anlayınca oturmayı tercih ettim dolayısıyle Mevlana Müzesinden görüntü alamadım. 



Bu arada Konya'da uzun yıllar kalmış bir hanım arkadaşımız "keşke karşıdaki şehitliği görebilseydiniz" deyince merakıma yenik düştüm ve ufak adımlarla yolun karşına geçerek şehitliğe doğru ilerledim.

İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi 2008 yılında açılmış.Mevlana Müzesinin hemen karşı tarafında 200 m mesafede muhteşem bir mimariye sahip.Bayraklı yol ve karşılama kubbesinden sonra 5000 parçadan oluşan ve çivi kullanılmadan yapılan kapılara geliyorsunuz.Giriş Avlusu tavanlar duvar mozaikleri içinde sizi başka yerlere götürüyor


Kayıtlara göre Konya Çanakkale ve İstikla Savaşında 7000'in üzerinde şehit vermiş.Duvarlarda şehitlerin tek tek isimleri memleketleri ve şehit düştükleri yerler yazıyor.Ahşap kolonlar Özbekistan'dan getirtilmiş ve oradaki ustalarca monte edilmiş.






Avludan daha küçük bir avluya oradan da maket müzesine geçiyorsunuz.Maket müze emekli öğretmen Ayhan Çetin ve eşi Nazmiye Çetin tarafından yapılmış.Duvar resimleri ressam Sinan Turaman'a ait.
Kurtuluş Savaşı ve sonrasında köyleri tasvir eden, insanı ayrıntıları ile oldukça etkileyen bir müze yaratılmış.










Sizinde birgün Konya'ya yolunuz düşerse ziyaret edilecek yerler arasına burayı da not alın derim.

Adres: İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi
Çimenlik Mahallesi Aslanlı Kışla Cad. Karatay /Konya
Tel.332.351 39 18


Diğer sosyal ağlardan beni takip etmek isterseniz;

3 yorum:

zeymurancafe dedi ki...

Konyada çok lokanta olduğunu biliyordum ama bu kadar olduğunu bilmiyordum doğrusu cemo güzel seçim etliekmege gelince kuşbaşı etle de yaparlar kıyma ile de yaparlar tercıhe kalmış olan bir şey tandır güzeldir ama pek benim damak tadıma uymuyor doğrusu,görülecek gezilecek daha pek çok yer var şehitliği bende gezmedim güzelmiş teşekkür ediyorum kendi adıma resimlerinle gezmiş kadar oldum:)

Adriano dedi ki...

My Friend, I wish you and all your Family, Happy
Happy holidays and new year, blessings of GOD.

VuslaT dedi ki...

Oy kıyamam sana geçmiş olsun..İyileşince bir daha gidersin inşallah..