22 Haziran 2013

UZAY GÖNÜLLLERİ DESTEĞİMİZİ BEKLİYOR


"İki uzay gönüllüsü olan bizler Türkiye'de Fizik ve Astronomi alanlarında okumak/çalışmaktayız. Detay vermek gerekirse:

Ece, Çukurova Üniversitesi'nde son sınıf Fizik öğrencisi ve Uzay Nesli Tavsiye Kurulu'nun (SGAC) bir web editörü ve gönüllüsü.
Aziz, bir astronom ve aynı zamanda SGAC'nin Ortadoğu Bölge Koordinatörü.

Uzay Nesli Kongresi (SGC) Uzay Nesli Tavsiye Kurulu'nun düzenlediği yıllık olağan kongresi. Uluslar arası Uzay Kongresi ile ortaklaşa düzenlenen bu kongreye 18-35 yaş arası üniversite öğrencileri ve uzay ajansı çalışanları katılıyor ve 3 günlük kongre boyunca, daha sonra Birleşmiş Milletler'in Dış Uzayın Barışçıl Kullanımı Komitesi toplantısında sunulmak üzere, projeler üretiyorlar.

Uluslararası Uzay Kongresi ise dünyanın her yerinden uzay liderlerinin, ajans çalışanlarının ve öğrencilerin katıldığı, gerçekleşmekte veya planlanmakta olan en son projelerin tartışıldığı, tüm dünyanın uzay çalışmalarının nabzının attığı tek yer. Eylül sonunda Pekin, Çin'de düzenlenecek olan kongrenin bu seneki teması "Uzay Çalışmalarının İnsanlığın Yararına Kullanılması".

Biz de Uluslararası Uzay Kongresi'nde gelişmekte olan ülkelerdeki CubeSAT çalışmalarına göz atan bir bildiri sunacağız. Sözlü bildiri olan bu bildiriyi sunmak için kongrede bulunmamız gerekiyor. Ayrıca SGAC'nin aktif gönüllüleri olarak da Uzay Nesli Kongresi'ne katılımımız önemli.

Henüz kariyerlerinin başında iki genç olarak bu kongrelere katılımımız sadece bildirimiz sunmamız için değil, aynı zamanda hem ülkemizi temsil etmek adına hem de kendimize daha iyi yarınlar hazırlamak adına önemli.

Sağlayabileceğiniz en küçük katkı bile bizim için çok büyük önem arz ediyor.Eğer maddi bir katkı sağlayamayacaksanız, bizim için bu kampanyayı tanıdıklarınıza ulaştırmanız çok büyük önem taşıyor."


diyor ve desteğimizi bekliyor Ece Dağdeviren ile Aziz Kayıhan.
İkisine de ayrı ayrı başarılar diliyorum.

Detaylar için lütfen linki ziyaret ediniz.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*Bu iletiyi sosyal hesaplarınızda paylaşabilir daha çok kişiye ulaşmasını sizde sağlayabilirsiniz arkadaşlar.

20 Haziran 2013

Kentli Arılar için Villa




Kentli arılar için yapılan bu villa, sayıları azalma tehlikesi görülen hayvanlara yönelik tasarımlar arasında dikkati çekiyor. Bu ürün, arıları nasıl tutatacağını bilmeyen potansiyel kentli arıcıların ve kent bahçecilerinin ihtiyacına cevap verecek önemli bir çözüm.



Arılar Önemli, Peki Neden?

Dünya çapında böceklerin tozlaştırma hizmetinin yıllık ekonomik değerinin 200 milyar dolardan fazla olduğu, tozlaştırıcı böceklerin azalmasının özellikle sebze ve meyve üretimini etkileyeceği belirtiliyor. Tarımsal ürünlerin ve yabani bitkilerin çoğunun tozlaşmasında, yani polenlerin çiçeklerdeki dişi üreme hücrelerine ulaşmasında böcekler rol oynuyor. Elma, armut, kiraz, karpuz, salatalık, kabak ve daha birçok bitkinin tozlaşmasında…

Polen taşıyan bir arı

40 bilim insanı ve 27 kurumun katılımıyla, Dr. Adam Vanbergen yönetiminde yapılan yeni bir araştırmaya göre, dünyanın birçok bölgesinde tozlaştırıcı böcekler azalıyor. Çiçeklerin nektarıyla beslenirken tüylerine takılan polenleri ordan oraya taşıyan arılar da esrarlı bir şekilde ölüyor. Amerika’da arı kayıpları o kadar fazla ki… En son bilgilere göre bu kış Amerika’da, kovanlardaki arıların yaklaşık yüzde otuzu öldü. Ülkemizde de toplu arı ölümleri görülüyor. Geçtiğimiz günlerde Aydın’da çok sayıda arının öldüğü bildirilmiş, bu konu gündeme gelmişti.

* bu makale ilk olarak ahder.org sayfasında yayınlanmıştır.


 Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği




02 Haziran 2013

Sıcaklarla Başedebilmek


Sıcaklar başladı. Şimdilik öyle bunaltıcı sıcaklar olmasa da çöl sıcakları kısa bir süre sonra bastırır. Aşırı sıcak pek çok sağlık sorununa yol açmakta. Özellikle astım ve kalp hastaları için ciddi tehlike olmakta. Bu kişilerin aşırı sıcaklarda mümkünse dışarı çıkmaması önerilmekte. Aşırı sıcaklarda çocukları da özellikle 12:00 – 17:00 saatleri arasında dışarı çıkarmamak gerekli. Dışarı çıkıldığında pamuklu ve açık renk kıyafetler tercih edilmeli. Ayrıca şapka mutlaka takılmalı. Güneşten koruyucu kremleri de ihmal etmemek gerekli. Ancak bu kremlerin çocuk sağlığı açısından zararları da göz önünde bulundurulmalı. Sıcaklarda sıvı alımını da arttırmak gerekli. Bol bol su, ayran, limonata gibi içecekler tüketilmeli. Yağlı gıdalardan uzak durulmalı. Gıdaların bozulma ihtimaline karşı dışarıdan yememeye özen gösterilmeli.

Kapalı mekanlarda klima mutlaka aranıyor. Klima kullanırken de ortamı aşırı soğutmamak lazım. Yoksa kas tutulmaları ve soğuk algınlığı kaçınılmaz olmakta. Klimanın çalışması ile sağlıksız bir ortam yaratmamak için klimanın bakımının düzenli yapılması önemli. Mümkünse kendi servisi tarafından yapılsın.

Şanslıyız ki çöl ikliminde yaşamıyoruz. Çöl sıcakları ara ara bastırıp gidiyor. Önlemlerimizi aldığımızda bu sıcaklarla rahatlıkla başedebiliriz.

NE DEMİŞ?



"Tahterevallinin diğer ucuna oturarak sayemde yükselen insanlara, canımın sıkıldığında kalkabileceğimi söyleyin." D.Brasco