04 Aralık 2008

ÇANAKKALE SAVAŞINDA ASKERLERİMİZİN YEMEK LİSTESİ...

43. ALAY 1. Piyade Taburu . 1. bölük yemek listesi


GÜN ...........SABAH.........ÖĞLEN .......AKŞAM .........EKMEK
15 Haziran.. üzüm hoşafı ....yok ...yağlı buğday çorbası ...tam
26 Haziran ..... yok............yok ......üzüm hoşafı ......tam
18 Temmuz....üzüm hoşafı ....yok ......yok ..............yarım
8 Ağustos ....Yarım ekmek ....yok.....şekersiz üzüm hoşafı....yok

Not: 21 Temmuz 1917'den itibaren başlayarak ordu emriyle ekmek istihkakı 500 grama indirilmiştir çünkü un ve ekmek kalmamıştır.

AÇLIK VE YOKSULLUK OLABİLİR AMA İMAN VE İNANÇ TÜRK EVLADININ AŞI, ZENGİNLİGİ VE GALİBİYETİNİN TEMELİDİR.
kaynak: hukuki.net
********************************************************************
Belki görenler vardır ama ben daha önce görmemiştim...İlk bakışta şöyle bir duraksadım...Bu kadar fedakarlıktan sonra ,şu anki durumumuz çok düşündürücü değilmi???

********************************************************************

ek : tarih konusundaki çelişkilerden ötürü bazı kaynaklar bu listenin Kars- Sarıkamış 9.piyade tümen komt. ait olduğunu yazmaktadır.

12 yorum:

zeynep dedi ki...

merhaba,
bu konuyu yüksek lisans derslerinden birinde epeyce tartışmıştık, bu yüzden biraz fikir sahibiyim. öncelikle çannakkale cephesindeki savaş 1916 yılının başlarında sona ermişti, bu nedenle listenin pek inandırıcığı olmadığı düşünülüyor. sonra bu liste ile ilgili pek çok yalanlama çıktı. söylenene göre, çanakkale cephesinde savaşan askerlerin birkısmı ailelerine gönderdikleri mektuplarda sucuk, pastırma gibi yiyecekleri yediklerinden bahsederler. kimisine göre bu mektuplar samimidir ve gerçeği yansıtmaktadır, kimisine göre ise, askerdeki olumsuz koşulların halka hissettirilmemesi için bu tarz mektupların gönderildiğini söylüyor.
öyle yada böyle,her haliyle destansı bir zafer bence...
sevgiler

ferulago dedi ki...

Allah korusun ama aynı savaşı şimdi vermeye kalksan başarılı olailir miyiz diye düşünürüm hep. Siperlerde cep telefonu çeker mi acaba? Şu mesajı atayım da sonra saldıralım mı deriz? Şehitlerimiz nur içinde yatsın. Onların sayesinde bugünleri görebildik.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

sevgili zeynep,öncelikle merhaba...bu listenin gerçekliği dediğin gibi tartışılabilir...tarih konusuda dediğin gibi doğrudur.fakat nette bununla ilgili yazılara baktığımda tek bir tarih verilmişti o nedenle üzerinde değişiklik yapamadım...ilk gördüğüm kaynağın adını yazdım..tabii onların nereden aldığını bilmiyorum...ancak sana şunuda söyleyebilirim bu liste aynı şekilde şu an ankarada'ki birkaç askeri yemekhanedede bu şekilde asılıymış... sucuk ve pastırma konusuda çok ilgimi çekti..teşekkür ederim ilgine sağlıcakla kal..

Unknown dedi ki...

sonuç olarak onca zorluk, inanç, vatan sevgisi, kurtarılmış vatan nur içinde yatsınlar zaten en yüksek mertebedeler...
o ruhta insanların günümüzde de var olması dileklerimle....

Sagır Kedi dedi ki...

Ben biliyordum daha önce okumuştum.Hüzünlendim...

ESRİK dedi ki...

Ben daha önce görmüştüm. Ve o zaman da aynı şeyi hissetmiştim. Sızı.

Bu günkü görünüm ise, o gün yapamadıklarını yaptılar demek şeklinde özetlenebilir. Her anlamda bağımlı ve güdümlü bir ülke. Bunun müsebbibi ise bizleriz. Ülkemizin gerek iç gerek dış, hiç bir konuda politikasının olmaması durumu. Yazsan çok şey var da sanki boşa konuşuyor ve sözcüklerin öyle havada asılı kalıyormuş gibi hissettiğimden yazmıyorum.

Flame dedi ki...

Umarım gerçek değildir. Bu vatan uğrunda can verecek olanların açlıkla toklukla ilgilendiğini sanmıyorum ama yine de gönlüm tok olmalarından yana.

rebelon dedi ki...

onlar aç kalıp bu vatanı savunmuşlar ama biz umarsızca bu vatanın topraklarını yabancılara emlak olarak satıyoruz.acaba o şehitler bize hakkını helal edecekmi çok merak ediyorum

Elif Zorcan dedi ki...

Ben de bir Çanakkale'li olarak çok duygulandım. Zeynep in yorumunu da okudum fakat halen orada yaşayan akrabalarımdan ve savaşta bulunan baba-dedeleri ile konuşulan kadarı ile söyleyebilirim ki eksiği vardır, fazlası yoktur.
Hele sucuk pastırma ne gezer. Anne yüreğini serinletmek içindir. Bilakis yazlık askeri kıyafetler ile Çanakkale soğuğunda donarak ölen bile çok askerimiz olmuştur.
Halen dedemlerin tarlalarından kurşun, şarapnel, bomba parçaları çıkmaktadır.
Hülasa çok büyük bir zafedir ve milletçe kazanılan bir mücevherdir Çanakkale Savaşı...

SMİLENA dedi ki...

ah ah ne şartlar altında savaşmışlar.tüylerim diken diken oluyor....

Ebruli dedi ki...

Bu ulke, bu vatan icin kimler ne perisanliklar, ne acilar cekmis ama gel gor ki; bu ulke bunu hak ediyor mu?..

Adsız dedi ki...

aç , susuz, üsümüs bir halde kaninin son damlasina kadar savasmis ve canini bu vatan ugrunda vermis sehitlerimize çok fazla sey borçlu bu millet. onlarin aç bilaç cepheye gitmeleri; simdi biz bununla gurur mu duymaliyiz? kendi adima ben gurur duymuyorum, içim aciyor.. Geçmisten günümüze verdigimiz tüm sehitlerimizin yattiklari yer nurla dolsun, mekanlari cennet olsun.