Omurga ya da bel bölgesinde görülen ve dışa doğru eğim gösteren şekil bozukluğuna tıpta Skolyoz hastalığı deniyor.Nedeni tam olarak bilinmiyor,ancak yapılan araştırmalar kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü doğruluyor…
Sanılanın aksine bu hastalık,hayvanlarda da görülebiliyor.Santa Barbara Hayvanat bahçesinin ünlü zürafası Gemina’da yıllarca bu hastalıkla mücadele etmiş…
1986 yılında San Diego Yabani Hayvan Parkında doğmuş Gemina.Doğumunda herhangi bir deformasyon belirtisi vermemiş.Bir yıl sonra Santa Barbara Hayvanat bahçesine getirilmiş.Üç yaşına kadar düzenli kontrolleri yapılmış,sağlığında herhangi bir sorun yaşanmamış…
Üç yaş sonrası boynunda baş gösteren çıkıntı bakıcısının dikkatini çekmiş.Bir kaza ya da yaralanma belirtisi olmaması önce veterinerleri,sonrasında çağırılan zoolog ve bilim adamlarını şaşırtmış…
Boynundaki eğrilik zaman içersinde daha da ilerlemiş.Yalnız bu hastalık Gemina’yı o bölgede o kadar ünlü yapmış ki,çevre okulların hayvanat bahçesine yaptığı ziyaretler günden güne artmış.Çocuklar özellikle Gemina’yı görmek için resmen parka akın etmiş.
Özel doğumgünü partileri,çok sevdiği akasya ağacından hediyeler ve insanların ona ilgisinin farkındaymış…
1991 yılında ilk doğumunu yapmış ne yazık ki yavrusu doğum sonrası kaptığı zatürre mikrobu yüzünden ölmüş.Hastalığı ile normal şartların üzerinde yaşadığı anlatılan zürafa Gemina , 2008 yılında yaşlılık nedeniyle yemek yemeyi reddetmiş ve 21 yaşındayken ölmüş…
Gemina’nın ölümüne çok üzülen sevenleri için hayvanat bahçesinde bir anı defteri açılmış.Bunun dışında onu hatırlamak adına oluşturulan “Gemina Memorial Fonu”na aktarılan para ,Santa Barbara Hayvanat Bahçesindeki diğer zürafaların bakımı için kullanılmaya başlamış…
~~ ~~ ~~~~ ~~ ~~
*Bu yazı hayvanlara akıl almaz eziyetleri yapan sadist kişiliklere ithafen yazıldı…
Daha öncesinde okumayanlar için.
8 yorum:
Hayırlı Haftalar, Çok güzel paylaşım için teşekkürler.
(Bugün bloglardan seçmelerde lezzet adasının saç kavurması tarifi yayınlandı.(http://gencalsabahattin.blogspot.com/)
Saygılarımla.
16 yaşındaki öğrencim skolyoz olduğunu öğrendi, fazla kiloları yüzünden hastalığı önceden farkedilememiş. 46 derece eğiklikle ameliyata alındı. sırtına 25 tane vida taktılar. çok zor bir dönemdi. o hasta yatağındayken bile çok güzel resimler yaptı ve Türkiye ve Avrupa dereceleri aldı. bu hastalığın hayvanlarda da olduğunu bilmiyordum. heleki uzun boyuyla meşhur zürafaların bu hastalığa yakalanması çok ilginç.
bak millet hayvanlarına bile ne kadar kıymet ve değer veriiyor.bizde ,birileri gözünü kırpmadan başkalarının canını alıyor.
kusura bakma konuyu saptırdım ama biiiiiiiz neden yabancılar gibi olamıyoruz.evvela insana değer yok bizde....
"Egitim sart" Smilena. Basit ve alisilagelmis bi cumle ama oyle. Ilkokula giden cocuklarin eline avlanmayi konu almis, onune gelen hayvanlari olduren eskimo ailesinin yasamini konu alan hikaye kitaplari korsaniz insanlar cocuklugundan itibaren hayvanlari sevilecek korunacak degil oldurulecek bir meta olarak gorur. Bizzat okudum ilkokul cocuguna verilen hikaye kitabini. Kanli fotolar bile vardi hikaye kitabinda oyle bi sirinlikle anlatiliyordu ki, hayret..
Hayvanlar insanlara örnek olacak kadar güzel.
Merhabalar,
Skolyoz hastalığı ile ilgili bilgi sahibi olmakla birlikte bu hastalığın en çok kız çocuklarında görüldüğünü öğrenmiş bulundum. Belki böyle şekil bozukluğu rahatsızlığı olan insanlarla karşılaşmışızdır, ama onun bir skolyoz olup olmadığı konusunda fikir yürütememişizdir.
Gelişmekte iken, yanlış oturmalardan kaynaklanan omurga eğriliği de bu gruba mı giriyor acaba? Çünkü yetişkin oğlumun omurgası eğri. Bu omurga eğriliği şimdilik ona belki fazla birşey hissettirmiyor ama, ileride ne olur bilmem.
Zürafa gibi bir hayvanın da böyle bir hastalığa yakalanacağı hiç aklıma gelmezdi. Zürafa Gemina'ya da üzüldüm doğrusu.
İnsanlar da, hayvanlar da ilgiye, şefkate ve merhamete muhtaç varlıklar. Ama ne yazık ki, ülkemiz de insana bile gereken ehemniyet verilmezken, bir hayvana bu ehemniyetin gösterilmemesi karşısında ne diyeceğimi bilemiyorum.
Konusu ilginç bir hastalığa dayanan bu bloğunuzu bizimle paylaştığınız için size teşekkür ederim.
İyi ve güzel ne varsa, paylaşmak adına hoşçakalın.
ay cnm yaa.. boynu bükük ne kdr acıklı duruyor..
Sevgili Recep bey ,öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum size.Bu küçük bir araştırma yazısıydı.Dolayısıyle sormuş olduğunuz konu hakkında bir bilgim yok.Konusunda uzman kişilerin yapacağı muayene ve teşhis, gelecekte sıkıntı yaşamama açısından daha sağlıklı olacaktır.
Bende de küçük yaşlarda benzer bir sorun vardı.Çevremin uyarılarını dikkate alarak zamanla düzelttiğimi söyleyebilirim sadece.
Sevgilerimle...
Yorum Gönder