13 Aralık 2008

İŞ İŞTEN GEÇMİŞTİR ARTIK...

Cici kız bugünlerde evdeki telefonlarla pek bir haşır neşir…Aloooo demeyi öğrendi…Gerçi onun söyleyişiyle –Aluuvvvvv gibi bişi çıkıyor ,o bunu söyledikçe gülüyorum...Bir aşkın eseri olan “Alooo” sözcüğü şimdi benim kızımın dilinde ilginç geldi işte nerden nereye …Günlük hayatımızdaki olaylar aynı zamanda anlatabileceğimiz şeylere zemin hazırlıyor fikir veriyor.Bugünkü yazının fikrinide cici kız verdi işte...:))
“Cahillikler Kitabında” okumuştum kafamdaki ilk yorum rekabet ve kazanma hırsı her dönem aynıymış oldu … Graham telefonu icat etmiş etmesine ama
Amerikalı Elisha Gray aslında Alexander Graham Bell ‘den çok önce telefonla ilgili çalışmalarına başlamış.Hatta ikiside deneyler için aynı binanın laboratuvarlarını kullanmışlar.İlerleyen günlerde Elisha Gray durumdan haberdar olmuş patentini almak üzere başvuruda bulunmuş ve diger başvuru kagitlarinin arasinda sirasini beklemeye başlamış...Fakat çok kısa bir süre sonra geçirdiği kaza sonucu yanınca uzun süre yatmak zorunda kalmış…Bu dönemde patent için gerekli parayıda yatıramamış..Aynı günlerde Graham Bell ‘de patent almak için başvurmuş hemen kayitlara gecirilmesini ve incelenmesini istemiş.. Isteği onaylanmış...Böylece Graham Bell telefonun mucidi olarak tarih kitaplarina gecmiş...Sonrasında Elisha Gray bu duruma itiraz etsede mahkemeler bunu dikkate almamış..Zaten bir süre sonra rahatsızlığı ilerleyen Elisha Gray ölmüş….Bununla ilgili bir ilginç nokta daha varki daha sonra başka mucitler ve rakipler tarafından Graham Bell’ e davalar açılmış..
Kısacası öyle ya da böyle insanlık yararına şu an elimiz ayağımız ilk kim bulduysa Allah ondan razı olsun…Ne diyelim?1

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu "cahillikler kitabı"ndaki yazılanların gerçeklik değeri olmadığını sanıyorum. gerçi alıp okumadım ama ismi ilgimi çekmişti ve internette öyle bi araştırma yapmıştım. sonra da "hiç bir gerçekliği olmayan bilgileri okumak bana ne kazandıracak ki" dedim kendime ve almadım kitabı.

nalan dedi ki...

evet,bunu ben de yeni duydum.Dikiş makinesini icadedeni de terziler neredeyse öldürecekmiş.ve dikiş makinesi icadından 90 yıl sonra geliştirilmeye değer bulunmuş.zavallı mucit çoktan ölmüştür.
yazıdaki resim bendeki bilgisayarlarda görünüyor .görememe sebebini bilemedim.
resimde leylek bebek yerine bir kurbanlık taşıyordu.
geldiğin ve haber verdiğin için sağol yine gel

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

sevgili gülcan,doğru aslında benimde birkaç konu dışında ilgimi çeken bişey bulamadım.Kitabın sloganıda bunları okumayan cahil kalıyor gibi bişeydi...işte renk olsun diye yazdım..
sevgili nalan beğendiğine sevindim bende yine beklerim..

serrose dedi ki...

ilginc

papagangibi dedi ki...

er ya da geç gerçekler bir şekilde ortaya çıkıyor.

lemanice dedi ki...

yaşlanacan kızım bu kadar arştırma yapma:))

lemanice dedi ki...

işin şakası tabi bu:)bence beyin yaşlanmaz.valla hiç duymadığım şeyler duyuyorum bazen senden neyse araştır tamam.

miracsaral dedi ki...

Bu olayın bir benzeri Edison-Tesla arasında yaşanmıştır. Elektiriği kablosuz, ucuz ve enerjiyi minimum kayberedek taşıyacak bir sistem üreten Tesla'yı Edison'un arkasındaki elektirik şirketleri bitirmiştir.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

lemanicecim, yok hususi araştırma yapmıyorum...zaman içinde okuduğum ilgimi çeken şeyleri yazıyorum...bir nevi okuduğunu paylaşan blog benimkisi...