03 Ocak 2009

FALA İNANMA, EĞER BAKTIRMAK İSTİYORSAN İŞİN TADINI KAÇIRMA...

Birkaç sene önce samimi bir arkadaşımdan uzun süre haber alamayınca telefonla aradım.
Keyfi yokmuş,evden dışarı çıkmıyormuş.Sebebini sorduğumda anlattı...

Uzak akrabalarından biri yıllardır fal bakarmış.Hatta sürekli müşterileri varmış.Bir arkadaş ortamında gel sana da bakayım demiş tabii atlamış bizimki.
Kadın baktığı falda siyah bir araba içinde bunu kaza yaparken görmüş.”Felç olacaksın.Bence siyah araçlara binme” gibi bir tavsiyede bulununca bunu almış bir korku.

O kadar etkilenmiş ki evden dışarı çıkmamacasına...
Dedim ki  –Bak kimse bir başkasının kaderine yön veremez , gelecekten haber veremez.Tamam altıncı hissi kuvvetli kişiler var ama sen böyle etkileneceksen , Allah’a olan inancın yoksa senin işin zor.

Bir süre sonra kendini toparladı neyse ama çokta kolay olmadı. 
Aslında hepimiz merak ediyoruz gelecekte ne olacak? İyi bir şeyler duymayı ümit ederek bu tür işlere alet oluyoruz.
Bilmiyorum kendimizi iyi hissetmek için belkide.
Üstelik kötü şeyler duyabileceğimizi bile bile yapıyoruz. 
Mesela bununla ilgili başka bir fal olayı daha geldi aklıma. Gerçekliği zaman zaman tartışılmış gerçi,Atatürk’ün arkadaş çevresinden duyulmuş.

Ata’nın genç bir subayken Trablusgarp’ta bulunduğu dönemde , yine kendisi gibi subay olan arkadaşı bir gün sokakta fal bakan bir adamla karşılaşır. 

Nişanlısından uzakta olan ve evlilik hazırlığı yapan arkadaşı ısrarla bu adama fal baktırmak ister.Falcı arkadaşının avucuna kil cinsi bir toz sürüp fırça ile temizledikten sonra başlar avuç çizgilerini yorumlamaya…
evlilik,eş,para vs.
Genç subay bir hayli şaşırır. Bu sefer Atatürk’e dönerek sende baktır der.
--Benim bu tür şeylere inancım yoktur.Olmaz dese de arkadaşının ısrarını kıramaz.Bu sefer falcı aynı işlemi Atatürk için yapar.Avuç içine bir müddet baktıktan sonra gözleri fal taşı gibi açılır.Olmadı diyerek elini yıkar tekrar kil cinsi tozu sürer…
Şaşkınlığı devam eder bir halde der ki –“Öyle şeyler gördüm ki tarifi imkansız.Siz çok özel bir insansınız.Gelecekte çok çok büyük bir topluluğun başı olup onları yöneteceksiniz.(padişah gibi diyeceğim ama eminim böyle söylenmesini istemezdi) ve halkınız sizi çok sevecek onlar için siz vazgeçilmez olacaksınız.Fakat süre vermem gerekirse 15 yıl başta olabileceksiniz.Hayat çizginizin devamını göremiyorum.” diyerek bir kehanette bulunmuş.

Atatürk söylenenlere tebessüm etmiş.Tabii bu olay öylece unutulup gitmiş.

Cumhuriyetin ilanından 15 yıl sonra 1938 yılında Atatürk hasta yatağında çevresinde doktorlar ve o silah arkadaşı. (ismini hatırlayamadım bir türlü) durumu ağırlaşıp koşuşturmalar başlayınca dönerek demiş ki arkadaşına

- falcı hesabı tutturdu söyle de benimle fazla uğraşmasınlar diye espiri yapmış…

İşte size iki farklı fal olayı şimdi bu tür mistik olayların gerçekliği tartışılsa da kadere fal ile yön vermek bundan etkilenmek kişinin kendine verdiği zarardan başka bir şey değil bence .Unutulmamalı ki duygusal hareket eden insanlar ,reel hareket eden insanlara göre her zaman daha çok üzülmüşler ve başarısız olmuşlar.Fal olayına inanmayıp ya baştan hiç girmeyelim ya da işi tadında bırakalım boşu boşuna üzülmeyelim..


not.gene uzun bir yazı oldu umarım baymadım…

20 yorum:

GeCe dedi ki...

ben atatürk'ün hikayesini bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu, ben de fala inanmayanlardanım. şöyle ki falcı doğru bile söylese hayatımızdan bence her aşamada birden fazla yön var, onun söylediği bunlardan sadece biri olabilir belki oysa herzaman başka seçimler de olacaktır falcıya inanmakla diğer seçeneklere gözümüzü kapamış oluyoruz benim düşüncem bu

özii dedi ki...

Baymadın tabikide ve bunu yapabileceğini sanmıyorum da ...

Fal konusuna gelincede , boşuna dememişler fala inanma , falsız da kalma diye ama bende olsam baktırmazdım ,etkilenirim biliyorum. Acaba mı duygusu hep içimde kalır ...

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

Fal baktırmayı bende çok severim ama bir yandan da korkarım aman kötü birşey çıkar mı diye. hatta tembih ederim bakana görürsen söyleme diye. Atatürk'ün başından geçen olayı da duymamıştım hiç. Çok ilginçmiş...

Unknown dedi ki...

Daha önceden birkaç yerde okumuştum Atatürk'ün fal hikayesini. Fal ve falçı olayınada pek sıcak bakmıyorum.Pek fal baktırmam, hayatımda bir kez baktırdım.O günden sonrada asla... Beni hayatında ilk defa görmesine rağmen filcana bakıp "sen hamilesin" deyince tam bir şok geçirdim. Daha o sabah test yapmış ve haberi kimseye vermemiştim.

zuzuların annesi dedi ki...

Yoo ben hiç sıkılmadım aksine zevkle okudum yazını...Fal olayı biraz karmaşık,bir çok şarlatan olduğu gibi,gerçekten bilenlerde çıkıyor bazen...Yıllar önce Ankaradayken alt kat komşumuz bu gece evden cenaze çıkacak demişti.Akşamına hiç bir şey yokken bizde misafir kalan amcam kalp krizi geçirip öldü:(
Bu olaydan sonra,bir daha görüşmedik tabii ki o komşumuzla:((
Bemce bu tarz şeylere hiç bulaşmamak en iyisi:))Sevgiler...

demet'in dunyası dedi ki...

hayır, baymadınız. yazıyı bir çırpıda okudum. Atamızla alakalı bu fal olayını hiç bilmiyordum.teşekkürler, sayenizde öğrendim. valla ne demişler fala inanma falsızda kalma. tamamen hislerle alkalı bir durum.annem herzaman falın iyi yönünü alacaksın kötü yönünü atacaksın der.

NzlGl dedi ki...

Fal konusundaki düşüncelerinize aynen katılıyorum.
İnancım geleceğin yalnızca Allah tarafından bilinebileceği yönünde.
Türk kahvesi severim ama hiç fal muhabbetine girmem.
sevgiler

zarpandit dedi ki...

yahu falcı dogruyu bilse falcı olmaz piyangoyu bilir köşey dönerdi :))

Sagır Kedi dedi ki...

Atatürk'ün bu hikayesi doğru mu hiç duymamıştım.Ben fala inanmayanlardanım ama 6.hisleri güçlü olup da kötü niyet olmadan fal bakan insanlar bilirim o yüzden baktırtmam.Bence arkadaın çok ciddiye almış kabahat ona fal bakanda...

Adsız dedi ki...

Bir iki kez fala baktırdım ama hiç biri çıkmadı, ben de bir daha baktırmadım.Fala inanmayanlardanım.

papagangibi dedi ki...

bence gelecek dediğin sürpriz olmalı, önceden bilirsek ne anlamı kalırki... fallara inanmam o yüzden.

Adsız dedi ki...

ben fal baktırmayı çok severim. ama hiç bi zaman hayatıma yön vermesine izin vermedim. Zaten şimdi falıma bakılsa söylenenleri 2 saat sonra unutmuş olurum.

Muhabbet Çiçeği dedi ki...

Merhabalar. Fala inanma ama fazlsız kalma demişler. Sevgiler.

Mehtap dedi ki...

Keyifli bir yazıydı gerçekten.Fal olayından ben de etkileniyorum.Yani bu tür şeylere inanmanın doğru olmadığını bildiğim için,söylenenlere inanırsam ters teper gibi saplantılarım var.Beraber çalıştığım bir arkadaşım da çok güzel bakıyor.Sürekli türk kahvesi de içeriz.Herkes fincanını kapatır, ben asla.Çünkü bazı şeyler tuttu.Üstelik olumsuz şeylerde söylediği de oluyor.Etkileniyorum...Benim de yorumum uzun oldu.Sevgiyle ve sağlıkla kal.

Unknown dedi ki...

fala ölürdüm o gittiğim yerler harcadığım paralar... sonrasında baktım Allahtan başka kimse gayb dan haber veremez ama bu verenlerin sıırnı çözmüş değilim uzun zaman baktırmadım taki arkadaşımın görümcesi el falıma bakana kadar canıma okudu kadın bu kadar mı olumsuz olur herşey dünyam battı sanki bri de o kadar etkilenirim ki dağıldım resmen... babaannemin ölümü ile başlayan bütün olumsuzluklar bir bir oldu yaaaa :(
ben yine de uslanmaz baktırırım gibime geliyor çok korksam da...

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Gece,aslında söylediğin doğru bir yaklaşım ,yani bana mantıklı geldi…
Özii, aynı şekilde etkilenmemek mümkün değil sanırım…
Boogie,çok hoşsun ilahi tembih edersin haa..:))
Gülhan,gerçekten yoksa test pozitifmi çıkmıştı??
Banu Durgunlu ,üzüldüm gerçekten …Hani bir yandan yok canım o kadarda olurmu dedim.bir yandan ürperdim yazdıklarına…
Demetin dünyası,annen doğru söylüyor olabilir.Bunu rüyalar içinde söylerler biliyorsun…
Nzlgl,bende severim kahveyi özellikle sohbet ortamında…
Zarpandit,kelin ilacı olsa misali değimli? Bu arada sen hala yılbaşı psikolojisinden çıkamadın galiba?
Sağır kedi , armina ,Papağan gibi, bende sizin gibi fal olayına girmeyenlerdenim…
Gülcan, fal baktırıp unutuyorsan bence bu işi o kadarda ciddiye almıyorsun demektir. Eeeee bu güzel..
Mehtap,arkadaşın enteresanmış kötü şeyler görüp bunu söylemesi dahada ilginç…
Funda,el falından bu kadar ayrıntıyı bilen hiç duymamıştım…
anlaşılan hepimizin ayrı bir tecrübesi var…

ıvır zıvır dedi ki...

bişi varsa olacaksa yani ...
mantıken üzülsek bile engelleyemeyiz .. fal baktırdık diye kaderimiz değişecek değil ya...:)
seviniliecek bişeyse..''ee nasılsa böle bişey olacak diyip yan gelip yatamayız''...
... valla bi falcı bindiğin uçacak düşecek derse inadına binerim herhalde ...:)
ama kimse diyemez çünkü hiç baktırmam...:)

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ziyaretin için teşekkürler.ben fala inanmayanlardanım .ama arkadaşlarım çok severdi fala baktırmayı onlarla berberken öyle dikkatle dinlemeleri çok hoşuma giderdi.

duygu dedi ki...

atatürk hikayesi oldukça ilginç. falların doğru çıkabileceğini destekleyen bu tür hikayeler çok duydum ama bence orda yaptıkları iş fal bakmak değil. bazı insanların 3. gözü olur derler yada 6.his de denir. bu insanlar eğer artniyetsiz bakarlarsa gerçekten görürlermiş birtakım olayları. çok ürpertici... bende negatif insanları hissederim mesela. yanımda geçse kötü düşünceli biri ürperirim. ilk tanıştığım insanlarda hislerime çok güvenirim. belki ilerletsem bu özelliğimi fal bile bakabilirim değil mi?
bu yorum postunuza eşdeğer uzunlukta oldu. kusuruma bakmayın.
sevgilerimle...

Aymen dedi ki...

bence bu fal olayına hiç girmeyelim o kadar ciddiye alacak şey varken birinin bişeyler uydurmasıyla hayat bu hale geliyosa çok yazık.