01 Ekim 2010

BOYKOT KELİMESİNİN BİLİNMEYEN ÖYKÜSÜ…

İrlanda’nın Mayo kentinde yaşayan Kont Erne, arazilerinin idari işlerini ordudan emekli bir subaya verir.Prensipli kişiliği ile tanınan Charles Cunningham Boycott kısa sürede işleri yoluna koyar.

1875 yılında iyi ürün alınmadığı için bölgede kıtlık baş gösterir.Bunun üzerine Toprak Birliği arazi kiralarının %25 oranında indirilmesi gerektiğini bildirir.Çünkü gerek çiftçi gerekse işçiler bu durumdan olumsuz etkilenmeye başlamışlardır…

En başta kontun emrinde çalışan Charles Boycott bu duruma karşı çıkar ve mahkemeye başvurur.Toprak birliği başkanı ise, kirayı düşürmeyen zengin toprak sahiplerinin “arazilerini kiralamayın ! onları bu şekilde protesto edin” diye kiracılara, aynı zamanda işçilere de çağrı yapar…

İlk sırada bu durumdan taviz vermeyen Charles Boycott’un ilgilendiği araziler ve çiftlikler protesto edilir. Kentten işçi getirmek zorunda kalan ve maliyetleri gittikçe artan Charles Boycott , bir süre sonra pes eder ve aldığı işi bırakır…

Charles Cunningham Boycott’a karşı yapılan bu toplu tepki hareketi, onun soyadından yola çıkarak “Boykot” olarak tarihe geçer...

yararlanılan kaynak. Songül Saydam-Evrensel Kültür

4 yorum:

CEPAYNASI dedi ki...

sıkça boykotla bölünmüş öğretim hayatım oldu...ama bu sözcüğün kaynağını bilmiyordum...
teşekkürler:)

herşeyden azıcık dedi ki...

''Irısh better than English '' Boykot kelimesinin İrlandalılardan başkası çıkaramazdı zaten:)) Çok severim hem insanlarını hemde memleketlerini haklarını savunurlar,kavgacı ve ayrıca acayip küfürbazlardır:)) Ama iyi insanlardır.

umudunmaceraları dedi ki...

İlginç.Sizden hiç bilmediğim şeyleri öğrenmek hoşuma gidiyor.
Bence her insanın doğasında vardır aslında boykot etmek.Kızdığınmız birşeye bir şekilde tepki veririz.Aslında buda bir çeşit boykottur bence...

pembe fiyonk dedi ki...

teşekküler paylaşım için.