Eğitim sistemimiz ne yazık ki ezbere dayalı olduğu için okulda öğrendiğim ne varsa bakıyorum zaman içinde bir bir aklımdan uçup gitmiş…
Özellikle sınavlara hazırlanırken iyi not alabilmek adına habire ezber yapıyormuşum.Yalnız içlerinde hiç unutmadıklarımda varmış yeni fark ettim mesela Kimya- periyodik cetvelin 1A grubundan 8A grubu elementlerine kadar isimleri tek tek hatırlıyormuşum meğer.Sanki ne işime yarayacaksa şimdi…Yöntem aslında çok basit , kendim uydurmuş falanda değilim hoca garip kelimeler zincirini bir araya getirip cümle kuruyordu .Mesela 8A grubu için He-y, Ne , Ar-ıyorsun, Kr-larda, Xe –mi,Rn –rastladın gibi…
Türkçe dersinde de bir “fıstıkçı şahap” vardı.hatırlayan var mı bilmem??…Oysa bu şekilde ezberletmek yerine belki biraz daha farklı yöntemler kullanılsaydı bilgiler daha kalıcı olabilirdi.
Şimdi bu gezegen adlarını görünce aklıma o geldi.Coğrafya dersinde Güneş sistemi içindeki gezegen sırası sınavda çıkacak diye cümle kurmaya çalış , neydi neydi diye debelen dur…
Bak bunu hiç anlatmadılar mesela, bende yeni okudum kısaca özetliyorum.
Teleskop icat olana kadar bilinen sadece beş gezegene Merkür,Venüs,Mars, Jüpiter ve Satürn’e Romalılar mitolojik tanrı isimleri vermişler.
Merkür’e çok hızlı hareket ettiği için Tanrı Merkür’ün,
Venüs’e gökyüzünde parlayan mücevher gibi göründüğü için Aşk ve güzellik tanrısı Venüs’ün Mars’a kızıl renkte olduğu aynı zamanda kan ve ateşi hatırlattığı için savaş tanrısı Mars’ın
Jüpiter’e en büyük olduğu için tanrıların kralı Jüpiter’in
Satürn’e o zaman bilinen en dış gezegen diye Jüpiter’in babasının ismi verilmiş.
Gelelim sonrasına Uzay bilimciler daha sonra keşfedilen gezegenler Uranüs,Neptün ve Plüton’a bu kuralı bozmadan gene mitolojik tanrı isimleri vermişler.
Uranüs’e gökyüzü renklerini anımsattığı için gök tanrısı Uranüs’ün Neptün’e deniz rengine benzediği için deniz tanrısı Neptün ‘ün Plüton’a karanlık görünümünden dolayı yer tanrısı Plüton’un adı verilmiş.
Kynk.gezegen isimleriBknz..fıstıkçı şahap (burada) yorum kısmında anlatılmış…
~~~~~~
18 yorum:
Demek hepsi tanrı ismiymiş:D:D
:) Sanırım herkesin bir metodu vardı ama şimdi düşününce ne saçma bir eğitim almışız yarabbim..
döndürme bizi o günlere.. Nooolurrrr.. :)
çok hoş yazı .yeni birşeyler öğrenmek ne güzel...
Sevgili içimden geldiği gibi,size
''sanal ortamların seviyeli bilgi bankası'' diyebilirmiyim?:)))
Çok güzel bir paylaşımdı...Sevgiler:))
:) anası mezar dikecekmiş vardı bir de.
mitoloji olmasa halimiz nice olurmuş.. her yerde çıkıyor bu romalılar karşımıza, nasıl çalışmışlar eksik olmasınlar..
hepsi tanrı ismiymiş wow :D ben türkçeden de fıstıkçı şahapdanda gıcık kapıyom :D
Gercekten cok ilginc bilgileri bizimle paylasiyorsun :)) Diyorum nerden de aklina geliyor, seni okumak benim icin cok keyifli :))
Fistikci Sahap hatirlanmaz mi :)) Kocaman sevgilerimi gonderdim sana :))
Kelimelerin Soyağacı'na yakışır bir yazı olmuş aslında :)
mimledim seni....
kolay gelsin
amannn..tanrım.... ?!
fıstıkçı şahap hala aklımda :) aslında öğrencilere böyle yöntemlerle öğretilen şeyler kalıcı oluyor. ezberlediğim herşey benden de uçup gitmiş. gezegenlerin isimlerinin tanrılardan geldiğini bilmiyordum. sayende bişey daha öğrenmiş olduk.
bende mitolojideki tanrıların isimlerini gezegenlerde aldığını sanırdım:))
tam tersiymiş...
ne kadar güzel bir yazı. böyle bilmediğim şeyleri öğrenmeye bayılıyorum. elinize sağlık, birşey daha öğrendim :)
yani hakikaten bu şekilde öğrenseydik hem sınavlar daha eğlenceli olurdu hem de hiç unutmazdık.hep ezbere dayanmış gidiyoruz...
wwaaaaavv
ama bence bu sefer de çocukalra tanrı isimleri öğretmek gerekecekti farketmeyecekti. Ben alanım olduğu için fizik eğitiminin lise ve üniv arasındaki farkına değinmek istiyorum. aslında fizikte ezberlenecek hiç birşey yoktur hepsi mantıksal ve matematiksel çıarımlara sahiptir ancak lisede sadece formül ezberinden ibarettir. Bunun sebebi lisede görülen matematığin o fizik için yeterli olmaması türev intergral son sene okutuluyor ama fiziğin ilk dersinde onlar gerkiyor
bak bunu bilmiyordum paylaşımın teşekkürler canım.
Yorum Gönder